Actualitate

Lipsa infrastructurii edilitare și a angajaților competenți - principalele probleme de care se plâng primarii din R. Moldova

Lipsa infrastructurii edilitare și a angajaților competenți - principalele probleme de care se plâng primarii din R. Moldova

Lipsa infrastructuri edilitare și a angajaților competenți sunt printre principalele probleme de care se plâng primarii satele din Republica Moldova. La Congresul Platformei Tinerilor primari şi consilieri locali, organizat azi la Chișinău, edilii au cerut mai mulți bani pentru a putea face faţă provocărilor. Guvernul Republicii Moldova promite soluţii pentru a dezvolta localităţile rurale. Congresul este dedicat rolului esențial al administrațiilor publice locale în procesul de integrare europeană.

ZFR

Aproape 50 de primari au venit astăzi la congresul de la Chișinău. Pe lingă lista de probleme pe care au pus-o pe tapet, primarii au recunoscut că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova are o importanță semnificativă în dezvoltarea localităților pe care le administrează.

IULIA MANIC, primarul satului Stolniceni, Hânceşti: Bugetul mic. La nivel de infrastructură: apă-canalizare - acestea sunt problemele de bază. Este foarte greu, nu avem specialişti în primărie pentru a scrie cererile de finanţare. Aşa că am conectat personalul, contabilul, secretarul pentru a realiza cererea de finanţare. A fost foarte greu. Două luni de zile ne-au luat.

VIOREL JARDAN, primarul comunei Lozova, Străşeni: Capacitatea administrativă. Suntem impuşi de situaţie să lucrăm cu oamenii pe care îi avem. Este o lipsă de dorinţă a tinerilor şi a profesioniştilor. Avem 27 de lei bugetul comunei noastre pentru acest an, dar sunt bani foarte mici comparativ cu necesităţile majore pe care le au comunităţile.

LILIANA BURLACU, primarul satului Gobani, Glodeni: Satul este lipsit de apă de ani de zile şi oamenii aşteaptă fiecare picătură de apă. Am reuşit până acum să pornim o fântână artizană, care până acum exista dar nu era conectată. O altă problemă este lipsa tineretului în sat. Deci, care a şi rămas este total neorganizat, pentru că nu s-a investit a dezvolta oamenii din sat.

La eveniment a fost şi premierul Dorin Recean și a dat garanţii că va susţine în continuare dezvoltarea localităţilor rurale. În ultimul an, Guvernul a investit aproape 2,8 miliarde de lei la nivel local.

DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova:  Guvernul are deja programul Satul European, care este la al doilea apel după programul Satul european 1 şi programul satul european expres. Este clar din discuţiile cu primarii, ei apreciază această iniţiativă a programului iniţiată de Sandu. El este foarte bun ca să dezvolte infrastructura locală conform priorităţilor determinate de primari.

Congresul platformei tinerilor primari şi consilieri locali se află la a doua ediţie.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter