Actualitate

SUA aplică sancțiuni pentru implicarea Rusiei în alegerile din R. Moldova. Analist: Sunt un sprijin major în combaterea activităților de destabilizare

SUA aplică sancțiuni pentru implicarea Rusiei în alegerile din R. Moldova. Analist: Sunt un sprijin major în combaterea activităților de destabilizare

Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni împotriva unor organizații și indivizi din cauza legăturilor acestora cu acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate, inclusiv intervenții în procesul electoral din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat, Antony Blinken.

ZFR

ANTONY BLINKEN Secretarul de stat al SUA: Impunem sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane fizice pentru operațiunile globale secrete de influență ale Rusiei, inclusiv pentru interferența în democrația din Republica Moldova și în viitoarele sale alegeri. 06,18

Sancţiunile au fost aplicate organizaţiei "Evrazia" și a lui Nelli Parutenko, pentru sprijinul oferit oligarhului fugar din Republica Moldova, Ilan Shor, care se află deja pe lista de sancțiuni a SUA. Nelli Parutenco a fost persoana responsabilă de finanțarea din partea Partidului "ȘOR" pentru alegerile locale din 2019 și pentru alegerile parlamentare din 2021. Tot ea era contabilă-șefă la Primăria Orhei. Sub conducerea lui Parutenko, organizaţia "Evrazia" a implementat un plan de influențare a viitoarelor alegeri din REPUBLICA Moldova. Prin această organizaţie s-au transferat bani sub pretextul "asistenței umanitare". În realitate, acești bani au fost destinați unei campanii de cumpărare a voturilor pentru candidați pro-Kremlin, subminând astfel democrația din Moldova.


COMUNICATUL MINISTERULUI DE EXTERNE: Avertismentul public al SUA denotă că persoanele sancționate sunt implicate nu doar în operațiuni de influență externă în procesele democratice, dar și în acțiuni care promovează războiul.

OTILIA VATAVU, analist în drept european și internațional: Persoanele sau entitățile sancționate acum vor întâmpina un șir de dificultăți în realizarea activităților lor de destabilizare. Da, putem spune că aceste măsuri sunt eficiente și reprezintă un sprijin major în combaterea activităților de destabilizare, însă există numeroase studii și investigații jurnalistice care atestă un flux major de mijloace financiare și un efort imens al Federației Ruse de a continua aceste activități.

Pe lista de sancţiuni anunţată de SUA a fost inclusă şi agenția de radiodifuziune de stat Rossiya Segodnya, societatea-mamă a RT, a organizației asociate acesteia, TV-Novosti, precum și persoanelor din conducere.

ANTONY BLINKEN, Secretarul de stat al SUA:  Conducerea RT a utilizat platformele media finanțate și dirijate de statul rus pentru a încerca să provoace tulburări în Republica Moldova, probabil cu scopul de a transforma protestele în violențe. Considerăm că RT își va folosi aproape sigur capacitățile secrete extinse pentru a coordona cu serviciile secrete ruse pentru a încerca să manipuleze rezultatul viitoarelor alegeri din Republica Moldova.

Potrivit informaţiilor deţinute de oficiali americani, instituţia media RT a dobândit capacități cibernetice și este angajată în activități de informații secrete și operațiuni de influență, precum și în achiziții militare. Amintim că ieri, Procuratura Anticorupție a anunţat că reprezentanții partidelor afiliate oligarhului fugar Ilan Șor ar fi primit bani până la 28 de mii de lei pentru activitățile pe care ar urma să le desfășoare în timpul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv pentru participarea la acțiuni de protest. Nu este prima dată când SUA impune sancţiuni împotriva unor personaje politice controversate din Republica Moldova. Recent, şi bașcanul UTA Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost inclusă în listă, drept răspuns la implicarea acesteia în activitatea grupului ghidat de oligarhul condamnat Ilan Șor, sancţionat şi el de SUA.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter