Extern

De Ziua Internațională a Democrației, UE reiterează angajamentul său de a consolida și apăra democrația, atât în interiorul, cât și în afara granițelor sale

post-img
UE

Uniunea Europeană rămâne fermă în angajamentul său de a consolida și apăra democrația, atât în interiorul, cât și în afara granițelor sale, au transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și vicepreședinta Comisiei Europene pentru democrația și demografie, Dubravka Suica, în cadrul unui mesaj publicat cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației.

ZFR

Anul acesta, aproape jumătate din populația lumii din mai mult de 70 de țări va fi avut ocazia să își aleagă reprezentanții, reafirmându-și astfel angajamentul față de democrație, indiferent că se află în poziția de candidați, fie că sunt alegători, scrie Calea Europeană.

”Uniunea Europeană îi felicită pe cei care apără democrația, adesea cu mari riscuri personale. Susținerea democrației este esențială pentru păstrarea și promovarea demnității fiecărui cetățean, precum și pentru promovarea justiției sociale, a dezvoltării favorabile incluziunii și a păcii. În diferite regiuni, cetățenii se confruntă cu amenințări și încercări de subminare a procesului democratic, cum ar fi violența politică, manipularea electorală, frauda, utilizarea abuzivă a resurselor statului, dezinformarea sau interferența străină. Aceste acțiuni subminează integritatea alegerilor și fundamentul democrației”, subliniază cei doi oficiali europeni.

UE depune eforturi pentru a identifica, descuraja și emite recomandări cu privire la aceste aspecte, pentru a permite și încuraja participarea activă la alegeri.

”Aceasta nu este doar o sarcină de o zi: angajamentul Uniunii Europene se extinde dincolo de alegeri. UE sprijină principiile democratice ale participării, egalității, responsabilității și transparenței, cu accent pe includerea femeilor, copiilor și tinerilor în viața publică. UE sprijină spațiul civic și apărătorii drepturilor omului, combate corupția și depune eforturi pentru consolidarea statului de drept. UE susține și sprijină mass-media independente, siguranța jurnaliștilor și lupta împotriva dezinformării online și offline, promovând în același timp o transformare digitală echitabilă. Acestea fac parte din valorile fundamentale care ne definesc. Ultimul deceniu a arătat că democrația este fragilă și necesită o vigilență constantă. Trebuie să continuăm să depunem eforturi pentru a spori rezistența democrațiilor noastre și pentru a respinge orice încercare de a le eroda, atât în interiorul, cât și în afara UE”, mai subliniază Borrell și Suica.

În încheiere, cei doi reafirmă ”sprijinul pentru toți cei care susțin valorile democratice și drepturile universale” și subliniază ”responsabilitatea colectivă de a construi societăți reziliente și favorabile incluziunii pentru generațiile prezente și viitoare”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter