Extern

Rusia a lovit din nou zone rezidenţiale din oraşul ucrainean Harkov

video

Rusia a lovit din nou zone rezidenţiale din oraşul ucrainean Harkov. Atacul brutal a ţintit mai întâi un centru comercial de 15 mii de metri pătraţi care a fost făcut scrum, iar la câteva ore distanţă, centrul oraşului. Doar într-o singură zi, ruşii au ucis şase oameni şi au rănit alţi 60. Din ruinele celei mai mari tipografii din Ucraina, bombardată de ruşi acum două zile, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj emoţionant în care i-a invitat pe Joe Biden si Xi Jinping să participe la Summitul Pentru Pace, din 15 iunie. Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

Camerele de supraveghere ale unui magazin au surprins momentul atacului de ieri al rusilor asupra unui centru comercial din Harkov aflat într-o zonă rezindţială. Şase oameni au murit, iar 40 au fost răniţi. Cifra victimelor ar putea să crească pentru că alte 16 persoane au fost date dispărute. Spre seară, ruşii au atacat din nou oraşul Harkov cu rachete balistice, rănind alte 11 persoane. Atacul brutal are loc la o zi după ce oraşul fusese vizitat de preşedintele Ucrainei, Volodim Zelensky. Liderul de la Kiev inspecta Harkovul după atacul de joi, când Rusia a lovit oraşul cu 15 rachete. Tipografia "Vivat", cea mai mare din Ucraina, a fost practic pusă la pământ. 50 de mii de cărţi care urmau să ajungă la un festival de carte din Ucraina au fost făcute scrum. Dintre ruinele clădirii, Zelenski a transmis lumii un mesaj emoţionant.


VOLODIMIR ZELENSKY, preşedintele Ucrainei: „În fiecare noapte și în fiecare zi, armata rusă bombardează orașul, mai ales, cu rachete S-300. Acestea sunt rachete de apărare aeriană pe care Rusia le folosește pentru a ne teroriza pământul. Nu există niciun cartier sau stradă în Harkov care să nu fi suferit din cauza acestei cruzimi regulate. Rusia a adăugat atacuri cu bombe aeriene ghidate. Aviația rusă vine la granița noastră și lansează aceste bombe direct asupra orașului”.

Oraşul Harkov este în bătaia focului încă de la începutul invaziei ruseşti. În ultima perioadă, Rusia a început să atace şi cu bombe de aviaţie din perioada sovietică. Preşedintele Ucrainei i-a chemat pe liderii lumii să participe la summitul pentru pace din Elveţia.


VOLODIMIR ZELENSKY, preşedintele Ucrainei: „Continuăm să lucrăm cu liderii, invitându-i să se alăture summit-ului. Le mulțumesc tuturor celor care ajută cu adevărat la aducerea păcii. Fac apel la liderii lumii care încă sunt pe marginea eforturilor globale ale Summit-ului Global pentru Pace - către președintele Biden, liderul Statelor Unite, și către președintele Xi, liderul Chinei. Noi nu vrem să fie arsă Carta ONU sau distrusă la fel ca aceste cărți”.


Oraşul Harkov, situat în nord-estul ţării, este al doilea ca mărime din Ucraina. Aflat la doar 30 de km de graniţa Rusiei, a fost sub ţinta armatei lui Putin încă din primele zile ale invaziei ruseşti. În jur de 1,5 milioane de oameni locuiau aici până la începutul războiului, dar rachetele şi dronele ruseşti care lovesc aproape zilnic încearcă să-l transforme într-un oraş fantomă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter