Actualitate

Rezultate preliminare: Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor confrunta în turul doi. Referendumul a trecut pragul de validare

Rezultate preliminare: Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor confrunta în turul doi. Referendumul a trecut pragul de validare

A fost o noapte albă pentru cei care au numărat voturile pentru un parcurs european al Republicii Moldova. Peste un milion 562 de mii de cetăţeni au participat la scrutinul prezidenţial, iar pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, referendumul republican constituţional a trecut pragul de validare. Comisia Electorală Centrală a prezentat datele preliminare, potrivit cărora Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor confrunta în turul doi.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la această oră, au fost procesate aproape 99 la sută din numărul total de procese verbale. Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu conduce cu 42 la sută din voturi, urmată de candidatul Partidului Socialiştilor, Alexandr Stoianoglo cu peste 26%. Aproape 14 procente din numărul total de voturi le-a acumulat Renato Usatîi. Topul este urma de Irina Vlah şi Victoria Furtună.

ANGELICA CARAMAN preşedinte CEC :La secţiile de votare s-au prezentat 1562520 de alegători, ceea ce reprezintă 51,67% din numărul alegătorilor incluşi în listaele elctorale. Cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în raioanele Donduşeni. Cea mai scăzută rată a prezenţei a fost înregistrată în raionul Basarabeasca.

REFERENDUMUL ESTE VALID

Cât priveşte referendumul, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova acest exerciţiu democratic este validat. Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, după numărarea a 98 la sută din procese verbale, pentru "DA" au votat putin peste 50% dintre alegători, iar pentru "NU" – putin peste 49% din alegători.

ANGELICA CARAMAN preşedinte CEC: Pentru ca referendumul republican constituţional să fie declarat valabil, la el trebuie să participe majoritatea numărului de persoane înscrise în listele electorale. Legea se consideră adoptată dacă pentru aceasta a a votat majoritatea persoanelor care au participat la referendum.

Datele arată că doar 10 raioane din Republica Moldova au votat DA, la referendum. Este vorba despre: Teleneşti, Călăraşi, Nisporeni, Hânceşti, Ialoveni, Cantemir, Anenii Noi, Stăşeni, Criuleni şi Chişinău. În restul raioanelor, oamenii nu au susţinut modificarea Constituţiei privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau au susţinut într-un număr foarte mic.

TOP RAIOANE CARE AU VOTAT "DA" LA REFERENDUM TELENEŞTI CRIULENI CĂLĂRAŞI ANENII NOI NISPORENI CANTEMIR STRĂŞENI IALOVENI HÂNCEŞTI CHIŞINĂU

ANGELICA CARAMAN preşedinte CEC: Conform informaţiile deţinute în secţiile de votare din străinătate s-au prezentat peste 240 de mii de alegători. După închiderea secţiilor de votare din statele unde au fost organizate birourile elctorale ale secţiilor de votare pentru votul prin corespondenţă, a demarat procedura de numărare a buletinelor de vot recepţionate prin plic. Astfel au fost deschise cele 1444 de plicuri.

Datele preliminare mai arată că peste 168 de mii de basarabeni din Diasporă au spus DA la referendum. Însă procesele verbale continuă a fi procesate.

Pentru că niciun candidat la alegerile prezidenţiale nu a acumulat cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, peste două săptămâni, în Repzblica Moldova va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter