Actualitate

R. Moldova este încurajată să treacă cât mai curând la rețeaua ecologică Natura 2000

post-img
imagine simbol

Republica Moldova este încurajată să treacă cât mai curând posibil la rețeaua ecologică de arii protejate Natura 2000, aliniindu-se astfel la standardele care se aplică în Uniunea Europeană. Perspectivele procesului de trecere au fost discutate de către specialiștii de mediu la o conferință la Chișinău, transmite IPN.

Expertul în managementul ariilor naturale protejate din Republica Cehă, Petr Roth, a precizat că o țară nu  poate să devină membru al Uniunii Europene fără să aibă implementeze standardele rețelei Natura 2000. Este un proces de lungă durată și destul de greu de implementat. Este important să fie creată o agenție de conservare a naturii finanțată de stat, care să aibă o echipă centrată pe partea de cercetare și statistică.

„Înțelegem că procesul de trecere de la rețeaua Emerald la rețeaua Natura 2000 este un proces îndelungat și necesită un efort suplimentar din partea tuturor actorilor cheie. Și în contextul în care noi avem drept obiectiv de a adera la Uniunea Europeană și de a fi un stat membru, noi ne asumăm aceste obligațiuni și avem intenția nu doar de a transpune legislația Uniunii Europene, dar și implementarea cu succes a acesteiaˮ, a spus Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului.

Gabriel Mărgineanu, directorul executiv la Societatea Ecologică „Bioticaˮ, a menționat că se organizează discuții cu Ministerul Mediului privind rețeaua Natura 2000, dar trebuie luată în considerație situația politică și economică din țară. „În momentul în care pentru noi a devenit principială aderarea la Uniunea Europeană și Natura 2000 este elementul de evaluare principial în acest parcurs, noi trebuie să înțelegem că direcționarea resurselor financiare pentru o activitate care nu corespunde întrutotul Naturii 2000 va fi o cheltuire de bani mai puțin eficientă ˮ, a remarcat Gabriel Mărgineanu.

Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului „Sprijinul ceh pentru un management mai bun al ariilor protejate din Moldova”.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter