Politic

Analistul Mihai Isac: „Ucraina reușește să atace în tot teritoriul ocupat de ruși”

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Armata ucraineană intră în al 11-lea an de război practic, războiul fiind început din 2014. Armata ucraineană a rezistat și rezistă și acum datorită sprijinului pe care îl primește din partea partenerilor,” a declarat analistul de politică externă Mihai Isac la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Ce ține de sprijin, nu vorbim aici doar de armament, dar și pentru pregătire, deoarece sunt diferite inițiative de pregătire a soldaților ucraineni, inclusiv în Marea Britanie, vedem că și în România sprijină eforturile războiului ucrainean, chiar dacă autoritățile române nu comunică exact ce fac, dar vedem decizia recentă a Consiliul Suprem de Apărare al Țării de furnizarea a unui sistem Patriot, implicarea în pregătirea piloților de F-16 ucraineni, care vor schimba situația în Ucraina. În acest moment, Ucraina încearcă să poarte un război asimetric și de mult timp poartă acest război de apărare cu o mână și un picior legat la spate, pentru că neavând voie să folosească armele primite pentru a lovi cât mai adânc în teritoriul Federației Ruse, practic permite Rusiei folosirea întregului spațiu a acestui stat ca o zonă sigură,” a menționat analistul de politică externă Mihai Isac.

Mihai Isac a mai precizat că, în orice război de apărare, teritoriul inamicului ajunge să fie o țintă legitimă, dar diferite considerente politice, din anumite particularități, Ucrainei nu i se permite folosirea de exemplu a armelor germane pentru a ataca în interiorul Federației Ruse. 

„Cu toate acestea, vedem că Ucraina reușește să atace cu succes practic pe tot teritoriul ucrainean ocupat inclusiv în Crimeea, la fel reușește să lovească ținte și în apropierea de Sankt Petersburg. Sunt sigur că prin folosirea forțelor speciale a unităților ale serviciul militar ucrainean vor reuși să aducă acest război chiar până la porțile Kremlinului,” a spus analistul.

Ediția completă a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA din 2 iulie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter