Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță identificarea altor 76 de gospodării din 22 de raioane ale Republicii Moldova, care vor beneficia de audituri energetice, realizate cu ajutorul GIZ Moldova, în cadrul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile în Republica Moldova (E4M)”.
După efectuarea auditului energetic, fiecare beneficiar va putea decide ce măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței va putea înainta spre finanțare din Programul Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM).
Astfel, beneficiarii ar putea primi finanțare pentru izolarea termică a pereților exteriori, acoperișul și subsolul locuinței, pentru a reduce pierderile de căldură și a crește confortul termic. De asemenea, instalarea centralelor termice pe bază de biocombustibili solizi, soluție ce va contribui la utilizarea surselor de energie regenerabile. Alte măsuri vizează modernizarea sau instalarea unui sistem de încălzire a apei menajere mai eficient, îmbunătățirea sistemului de iluminat, precum și înlocuirea ușilor și ferestrelor.
Pentru implementarea acestor soluții, CNED va oferi un suport financiar acoperind 95% din valoarea investiției eligibile, iar contribuția beneficiarilor va fi de doar 5%.
Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial (FEERM) este un program național, cu un buget de 1,4 miliarde de lei, destinat finanțări proiectelor de reabilitare energetică a locuințelor din Republica Moldova. Programul susține atât blocurile multietajate, cât și gospodăriile individuale, vizând îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de carbon din sectorul energetic.
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.