Actualitate

Ministru canadian: Nu există arme sau componente ale armelor care să ajungă în Fâşia Gaza

post-img
Armata israeliană

Canada a suspendat aproximativ 30 de permise de export de arme către Israel, în special cel al filialei din Quebec a unei companii americane, a anunţat guvernul de la Ottawa, relatează AFP.

ZFR

Toate licenţele de export fuseseră aprobate înainte de interdicţia impusă de guvernul federal în ianuarie privind noi vânzări de arme canadiene susceptibile de a fi folosite în Fâşia Gaza.

În această vară, am suspendat aproximativ 30 de permise existente pentru a pune mai multe întrebări„, a declarat ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, care a cerut ministerului din subordine o „revizuire” a contractelor.

Ministrul a mai subliniat că autorităţile de la Ottawa nu autorizează nicio vânzare de arme „în mod indirect”.

Permisul de export al unei divizii din Quebec a companiei americane General Dynamics, care produce muniţie destinată forţelor de apărare israeliene, este afectat de măsura suspendării.

Politica este clară: nu există arme sau componente ale armelor canadiene care să ajungă în Fâşia Gaza, asta e tot„, a spus Mélanie Joly, adăugând că a discutat cu General Dynamics.

ZFR

Aliat cheie al Statelor Unite, care furnizează Israelului miliarde de dolari pe an sub formă ajutoare militare, Canada şi-a atras furia liderilor israelieni când a anunţat că va înceta toate livrările noi de arme către Israel începând cu 8 ianuarie.

Ottawa a exportat peste 21 de milioane de dolari canadieni de echipamente militare în Israel în 2022 şi 26 de milioane în 2021, plasând Israelul printre primii 10 destinatari ai exporturilor de arme canadiene, potrivit datelor guvernamentale.

Săptămâna trecută, şi Regatul Unit a anunţat suspendarea a aproximativ 30 de licenţe de export de arme către Israel dintr-un total de 350, considerând că există „riscul” ca acestea să fie folosite cu încălcarea dreptului umanitar internaţional în conflictul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter