Extern

Luminița Odobescu, la Summitul Platformei Internaționale Crimeea: Rusia nu a fost niciodată un prieten al Ucrainei

post-img
Luminița Odobescu

Ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu, a avut o intervenție online în cadrul celui de-al patrulea Summit al Platformei Internaționale Crimeea. Oficialul român a evidențiat marcarea a 10 ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și a subliniat încălcarea gravă a tuturor angajamentelor internaționale politice și juridice asumate de Rusia.

ZFR

De asemenea, șefa diplomației române a condamnat atacurile cinice, ample și sistematice ale Rusiei împotriva țintelor civile din Ucraina, „care constituie crime de război și o dovadă incontestabilă a ignorării deliberate de către partea rusă a normelor internaționale”.

„Rusia nu a fost niciodată un prieten al Ucrainei. A vrut doar să controleze Ucraina și să-și mențină economia și societatea subdezvoltată, refuzând poporului ucrainean dreptul la un viitor european democratic și prosper. Rusia a sprijinit în mod deschis politicienii corupți și loiali pentru a atinge aceste obiective.

Dar poporul Ucrainei își dorea un alt viitor pentru țara lor. Când poporul Ucrainei s-a ridicat pentru acest viitor european, Rusia a răspuns cu forță. După ocuparea Crimeei, a creat un conflict în Donbass. Și în februarie 2022, a lansat o invazie la scară largă. Un război de agresiune pe scară largă care continuă să provoace suferințe tragice civililor ucraineni nevinovați”, a spus Luminița Odobescu.

Platforma Internațională Crimeea este un format de consultare și coordonare inițiat în 2021 de Ucraina, ce are ca scop mobilizarea răspunsului partenerilor internaționali la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. În contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, formatul a reliefat acutizarea amenințărilor de securitate la nivel regional, cu reverberații puternice în plan european și global.  

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter