Actualitate

Corneliu Coteț, despre beneficiile parteneriatului de securitate cu UE: Acordul semnat are potențialul de a influența semnificativ reformele esențiale interne din R. Moldova

emisiune

„Principalele vulnerabilități ale R. Moldova la care Acordul de Parteneriat cu UE încearcă să răspundă includ influența externă și instabilitatea regională, provocările în securitatea cibernetică și infrastructura critică precum și corupția și slăbiciunile instituționale. Suntem într-o regiune cu tensiuni politice foarte mari, de aceea R. Moldova se confruntă cu riscurile intervenției externe și necesită o consolidare a capacităților de cooperare și securitate”, susține Corneliu Coteț, expert Europuls, doctorand în Marea Britanie.

Potrivit lui, vulnerabilitățile în domeniul cibernetic sunt deosebit de critice în fața atacurilor informatice, iar corupția endemică subminează eficacitatea guvernării și statului de drept. Acestea sunt toate aspecte vitale la care acordul semnat acum câteva zile ar trebui să răspundă, susține expertul Europuls.

„Atacurile cibernetice pot fi aplicate cam în toate domeniile, începând de la infrastructura critică cum ar fi managmentul drumurilor până la gestionarea spitalelor, unde avem informații critice, confidențiale și pentru ca cetățenii de rând să înțeleagă cam despre ce este vorba aș da un exemplu simplu în care blocarea unor spitale influențează absolut toată societatea unui oraș, adică dacă avem un atac cibernetic asupra unui spital staff-ul acelui spital nu poate accesa bazele de date la care are nevoie de acces și aceasta duce la blocarea în totalitate a spitalului. Și aici putem vorbi și de ministere și tot ce ține de partea informatică. Consecințele pe care atacurile cibernetice le au le pot avea cam la toate domeniile și nivelele societății”, susține Corneliu Coteț.

El este de părere că acordul privind garanțiile de securitate între R. Moldova și UE ar putea influența modul, dar mai ales viteza cu care se desfășoară reformele în R. Moldova.

„Acest Acord de securitate cu UE are potențialul de a influența semnificativ reformele interne din R. Moldova. Aderarea la principiile și normele UE poate stimula atât transparența, guvernanța democratică, cât și combaterea corupției, promovând astfel reforme esențiale care pot îmbunătăți funcționarea instituțiilor statului și pot consolida statul de drept. Și cred că prin aceste reforme R. Moldova nu doar că își va îmbunătăți securitatea, dar va crește și încrederea investitorilor străini și internaționali. În lumina noilor evenimente prin acest acord ar fi prudent ca R. Moldova să revizuiască și să modifice documentele sale de securitate națională și atât și adaptarea strategiilor de securitate pentru a reflecta noile priorități și riscuri, precum și alinierea la practicile și standardele UE. Toate aceste lucruri sunt esențiale pentru a asigura coerenâa și eficacitatea răspunsurilor la amenințările emergente pe care le avem. Prioritățile pe care Chișinăul ar trebui să și le asume pentru a maximiza beneficiile acestui acord includ consolidarea capacităților de apărare, cât și de securitate, intensficarea eforturilor de combatere a corupției, îmbunătățirea transparenței guvernamentale și asigurarea implementării efective a reformelor în justiție. De asemenea și menținerea unui dialog activ și constructiv cu UE și alte entități internaționale care pot fi cruciale în a naviga piesajul complex geopolitic și pentru a asigura suportul continuu la drumul nostru spre integrarea în UE”, a spus expertul Europuls.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter