Justiție

Vizită de studiu în Suedia privind gestionarea sistemului de trasabilitate a produselor de tutun

post-img
Vizită de studiu în Suedia privind gestionarea sistemului de trasabilitate a produselor de tutun

Reprezentantul Serviciului Vamal, împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Sănătate Publică și Serviciului Fiscal de Stat au făcut parte din delegația Republicii Moldova, care a efectuat o vizită de studiu în or. Stockholm, Suedia.

Scopul vizitei a constat în preluarea experienței și a bunelor practici în gestionarea sistemului de monitorizare a producției și comerțului de produse de tutun, Suedia fiind una dintre țările care a instituit un sistem complex de trasabilitate și securitate a produselor din tutun.

Vizita de studiu se înscrie în contextul angajamentului de aliniere a legislației naționale la Directiva UE privind produsele de tutun, care prevede stabilirea codului de urmărire și trasare numit „identificator unic” pentru pachete, cartușe, și alte cutii de transport care sunt fabricate în UE sau importate pe piaţa UE, marcaj ce conține informații despre data, locul de fabricație, destinația, descrierea produsului.

Astfel, membrii delegației au fost familiarizați cu Protocolul de eliminare a comerțului ilicit al produselor cu tutun, cadrul legislativ și normativ, elementele practice ale sistemului de trasabilitate din Suedia, inclusiv la nivelul municipalităților, procesul de coordonare cu alte autorități, aplicarea sancțiunilor și monitorizare. 

De asemenea, experții de la cartierul general al OMS și secretariatul Convenției-cadru a OMS privind controlul tutunului (WHO FCTC) au informat despre răspunderea pentru încălcarea prevederilor Protocolului, mecanismele de monitorizare și de impunere a regulilor pentru producători, importatori și comercianți ai produselor de tutun. 

Menționăm că, în martie 2022, Republica Moldova a aderat la Protocolul de eliminare a comerțului ilicit al produselor cu tutun a Convenției-cadru a OMS. În calea sa spre aderarea la UE, Republica Moldova a prioritizat implementarea prevederilor Protocolului, posibilă doar printr-o conlucrare eficientă a tuturor autorităților implicate.

Vizita de studiu a fost planificată în cadrul proiectului UE-OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”. 

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter