Actualitate

Au crescut tarifele la energie. Consumatori: „Cam bate la buzunar”, „Independenţa costă”

Au crescut tarifele la energie. Consumatori: „Cam bate la buzunar”, „Independenţa costă”

Cetăţenii Republicii Moldova vor plăti mai mult pentru energia electrică și cea termică. Agenţia pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi noile tarife la solicitarea furnizorilor. La energia electrică scumpirea este de peste 70%, iar la cea termică de 30% pentru locuitorii din Chişinău şi Bălţi. Cu 12% mai mult vor achita pentru energia termică şi locuitorii din Comrat. Noile tarife vor intra în vigoare luna aceasta, după publicarea în monitorul oficial.

BFCO



Potrivit deciziei aprobate de ANRE, consumatorii din centrul şi sudul republicii moldova racordaţi la Premier Energy vor plăti puţin peste patru lei pentru un kwh. Preţul a fost majorat cu 1,76 lei în comparaţie cu vechiul tarif. Consumatorii conectați la FEE Nord, vor achita 4,68 lei pentru un kWh.

TARIF PREMIER ENERGY

TARIF NOU                         4,10 bani/kWh                                
TARIF VECHI                        2,34 bani/kWh                                

TARIF RED NORD

TARIF NOU                       4,68 bani/kWh                                
TARIF VECHI                     2,84 bani/kWh                                


Potrivit furnizorilor, majorările de tarife au fost necesare, după ce, de la 1 ianuarie, Republica Moldova nu mai cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Astfel, autoritățile sunt nevoite să achiziţioneze energie din alte surse, la preţuri mai mari. S-a majorat şi tariful la căldură pentru locuitorii din Chişinău, Bălți și Comrat. Consumatorii Termoelectrica vor trebui să plătească 2.510 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. Iar cei racordaţi la CET Nord vor achita 2.126 de lei pentru o gigacalorie, iar cei din Comrat, 3.222 lei.


TERMOELECTRICA           2.510 lei/Gcal                    mai mare cu 38%
CET-NORD                          2.126 lei/Gcal                   mai mare cu 17%
Î.M Reţelelor şi Centralelor Termice Comrat           3.222 lei/Gcal             mai mare cu 12%      

Şi dacă unii cetăţeni susţin că tarifele sunt foarte mari în comparaţie cu salariile şi pensile, altii recunosc că acesta este preţul independenţei energetice.

„Pentru noi pensionarii este scump. Deja am plătit pentru decembrie şi cam bate la buzunar. O să achităm parţial, câte un pic, câte un pic în fiecare lună până o să terminăm”.

„- Era de aşteptat, binenţeles. Vor fi compensaţii 50 de lei sau cam aşa ceva. 

- Vi se par mici compensaţiile? 

- Mie mi se par foarte mici. În comparaţie cu salariile pe care le au miniştri ar fi trebui să se gândească un pic altfel la oameni.”

„Sigur că o să bată la buzunar, dar înţeleg că independenţa costă şi trebuie să fim anume în această perioadă, în perioadele grele să fim uniţi şi cred că o să trece cu bine.”

În prezent, Republica Moldova primeşte energie electrica din alte cinci surse ce acoperă tot consumul. Centralele termice din Chișinău și Bălți generează 28% din consum si 10 la sută energie regenerabilă. Restul de  62% sunt importuri din România. 39 la sută de pe bursa română OPCOM, si 23% în baza contractelor bilaterale. Cetățenii sunt îndemnați să consume eficient și rațional energia, în special dimineaţa şi seara.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter