Actualitate

Siegfried Mureșan, la Chișinău: „Parteneriatul pentru Securitate și Apărare UE – R. Moldova confirmă rolul-cheie pe care îl are R. Moldova pentru siguranța întregii Uniuni Europene”

post-img
Siegfried Mureșan

Deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova, se află în vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 24 – 27 mai, unde are mai multe întâlniri cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale și participă la mai multe evenimente publice pe teme europene.

n acest context, Siegfried Mureșan a făcut următoarea declarație cu privire la Parteneriatul pentru Securitate și Apărare UE – Republica Moldova:

“Siguranța Uniunii Europene depinde de cât de sigură și stabilă este Republica Moldova. Am spus acest lucru încă de acum doi ani, imediat după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani a confirmat acest lucru. Republica Moldova a gestionat cu succes criza refugiaților din Ucraina și a reușit să combată eforturile de destabilizare din partea Federației Ruse. Aceste lucruri au garantat stabilitatea țării și stabilitatea la granițele Uniunii Europene. Dacă în locul președintei Maia Sandu și a guvernării proeuropene, am fi avut la Chișinău un lider și un guvern servile Rusiei, cum este cazul lui Lukașenko în Belarus, riscurile de securitate pentru Europa ar fi fost mult mai mari.

Dar cu cât Republica Moldova se integrează mai mult în Uniunea Europeană, cu atât eforturile Rusiei de a destabiliza situația din țară se intensifică. De aceea, salut Parteneriatul pentru Securitate și Apărare UE – Moldova semnat săptămâna trecută la Bruxelles. Este un instrument foarte important care va permite Uniunii Europene să ofere mai mult sprijin Republicii Moldova în garantarea securității. În același timp, va permite autorităților de la Chișinău să contribuie și mai mult la garantarea păcii și siguranței în Europa.

Republica Moldova este prima țară cu care UE semnează un astfel de parteneriat, ceea ce confirmă că siguranța Moldovei este o prioritate pentru instituțiile Uniunii Europene și pentru statele membre.”, a declarat Siegfried Mureșan.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter