Extern

Armata ucraineană a anunţat că apărarea sa anti-aeriană a doborât toate rachetele lansate azi de armata rusă asupra Kievului

Armata ucraineană a anunţat că apărarea sa anti-aeriană a doborât toate rachetele lansate azi de armata rusă asupra Kievului

Armata ucraineană a anunţat că apărarea sa anti-aeriană a doborât toate rachetele lansate azi de armata rusă asupra Kievului. Atacurile au avut loc în prima parte a zilei, după un nou raid aerian nocturn asupra capitalei ucrainene şi a altor localităţi ale ţării. Potrivit administraţiei militare de la Kiev, sistemele de apărare anti-aeriană au doborât în timpul nopţii 66 din cele 75 de rachete şi drone ruseşti.

Azi, în jurul orei 11, în Kiev au răsunat noi explozii, oamenii fiind nevoiţi să se adăpostească în metrou şi subsoluri. Comandamentul armatei ucrainene a anunţat că apărarea anti-aeriană a doborât toate cele 11 rachete lansate de ruşi asupra capitalei ţării. Însă resturile unora dintre ele au căzut în zone rezidenţiale, rănind cel puţin o persoană.

Azi dimineaţă, Rusia a lovit şi un aerodrom militar din regiunea de vest a Ucrainei, Hmelniţk, cinci avioane fiind scoase din funcţiune. Guvernatorul regional a anunţat că o pistă a aerodromului a fost avariată. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat că atacurile de azi au fost efectuate cu rachete balistice Iskanders.

YURIY IHNAT purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei: „Iskander-K este o rachetă de croazieră care zboară la fel ca o rachetă de croazieră normală, aproape de sol. O rachetă balistică, cum ar fi Iskander-M, urcă spre cer și își atacă ținta pe o traiectorie balistică. Ei (n.r. ruşii) ne-au atacat atât cu rachete Iskander-M, cât și cu rachete Iskander-K.”

Comandamentul armatei ucrainene a comunicat că în timpul nopţii trecute au fost doborâte 37 din 40 de rachete şi 29 din cele 35 de drone lansate de Rusia asupra infrastructurii critice a ţării. A fost cel de-al 15 raid aerian al Rusiei asupra Kievului în această lună, precedat cu o noapte mai devreme de cel mai puternic atac cu drone de la începutul invaziei, în care un civil a murit şi câţiva au fost răniţi. Preşedintele ucrainean şi-a încurajat cetăţenii afirmând că atacurile asupra populaţiei ţării nu vor salva inamicul de la înfrângere în războiul pe care l-a declanşat.

VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „Kievul și toate orașele noastre, toată Ucraina noastră, vor pune capăt istoriei despotismului Moscovei, care a adus înrobirea multor şi diferitor popoare foarte mult timp. Nici Shahed-urile și nici alte mijloace de teroare pe care le caută în mod umilitor în întreaga lume nu-l vor salva. Pentru că puterea este în oameni.”

Deocamdată nu există informaţii despre victime omeneşti în urma atacurilor aeriene de azi ale ruşilor. Kievul şi toată Ucraina continuă să se afle sub alertă de raid aerian. În această lună, Rusia şi-a intensificat loviturile cu rachete și drone asupra localităţilor ucrainene. Experţii militari spun că în acest fel, Rusia vrea în primul rând să epuizeze o bună parte a rachetelor anti-aeriene ale armatei ucrainene înaintea aşteptatei ofensive a acesteia pe câmpul de luptă.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter