Actualitate

O stație modernă de epurare a apelor a fost construită în satul Petrunea, raionul Glodeni

post-img
O stație modernă de epurare a apelor a fost construită în satul Petrunea, raionul Glodeni

𝐂𝐮 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫 𝐚𝐥 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐡𝐢𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐮 𝐬̦𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐬𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐮𝐧𝐞𝐚, 𝐫𝐚𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐆𝐥𝐨𝐝𝐞𝐧𝐢, 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐭𝐚̆ 𝐨 𝐒𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐞𝐩𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐮𝐳𝐚𝐭𝐞. 𝐀𝐜𝐮𝐦, 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟐.𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢, 𝐬̦𝐚𝐬𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐢 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬̦𝐚𝐩𝐭𝐞 𝐚𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐢 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐢 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢 𝐚𝐮 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐮𝐚 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞.

Proiectul „Construcția sistemului de canalizare a apelor uzate din satul Petrunea”, realizat prin Programul Național ”Satul European”, a prevăzut construirea, utilarea, iluminarea și amenajarea unei Stații moderne de epurare a apelor uzate, precum și extinderea rețelei de canalizare din localitate cu încă 0,5 km. De asemenea, au fost amenajate și iluminate două platforme ale stațiilor de pompare a apei. 

 Tot în Petrunea, prin Programul Național „Satul European Expres”, cu un buget de aproximativ 400 de mii de lei, a fost construită o Stație electrică fotovoltaică cu o capacitate de 15 kW. Energia regenerabilă produsă aici este utilizată pentru punerea în funcțiune a stației de pompare a fântânii arteziene din localitate. 

  Primarul localității, Iurie Nastas, spune că aceste proiecte sunt vitale pentru locuitorii din Petrunea și au adus beneficii semnificative comunității.

 „Sistemul de canalizare, a fost așteptat de mulți ani de localnici. Acest proiect a adus îmbunătățiri considerabile nu doar condițiilor de viață ale oamenilor, ci și mediului înconjurător. Cu siguranță, acum vom avea apă mai curată și un mediu mai ecologic.   

  Și cel de-al doilea proiect aduce un beneficiu mare mediului, deoarece întreaga energie produsă este regenerabilă. Mai mult, cheltuielile pentru pomparea apei în localitate au fost reduse cu peste 50%, ceea ce a dus la scăderea costurilor facturilor plătite de localnici pentru consumul de apă. Aducem mulțumiri guvernelor de la Chișinău și București pentru sprijinul financiar acordat”, a adăugat primarul.

O stație modernă de epurare a apelor a fost construită în satul Petrunea, raionul Glodeni


 Valoarea proiectului „Construcția sistemului de canalizare a apelor uzate din satul Petrunea” constituie puțin peste patru milioane de lei, dintre care aproximativ 2,7 milioane au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar  peste 1,3 milioane de lei reprezintă un grant din partea Guvernului României. Contribuția autorității publice locale a fost de 10 mii de lei.

  𝐒𝐮𝐛𝐥𝐢𝐧𝐢𝐞𝐦 𝐜𝐚̆, 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐛𝐚𝐳𝐚 𝐀𝐜𝐨𝐫𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐡𝐢𝐬̦𝐢𝐧𝐚̆𝐮 𝐬̦𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫𝐚̆, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐚̆𝐫𝐮𝐢𝐚 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐳𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐮𝐧 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫 𝐧𝐞𝐫𝐚𝐦𝐛𝐮𝐫𝐬𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐢̂𝐧 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter