Sport

FOTO. Cupa Unirii la oină, derulată sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României. Echipele naționale de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat întâlnire la București

post-img
Oină
Sursa foto: Angels Photography

Sâmbătă, 5 octombrie, pe stadionul Arcul de Triumf din București, s-a desfășurat Cupa Unirii la oină, în care s-au întâlnit echipele naționale masculine și feminine ale României și Republicii Moldova.

La eveniment a participat Custodele Coroanei Majestatea Sa Margareta, alături de Alteța Sa Principele Radu, care le-au înmânat, în premieră, câștigătorilor Trofeul Regele Ferdinand și Trofeul Regina Maria.

„Cupa Unirii” a fost organizată în contextul în care, anul acesta, s-au implinit 125 de ani de la disputarea primului campionat național de oină.

În prima partidă a zilei, România U18, la feminin, a învins Republica Moldova cu 14-0 (12-0), în timp ce la masculin, la aceeaşi categorie de vârstă, sportivii români s-au impus cu 14-0 (8-0).

La seniori masculin, România a câştigat cu 21-4 (5-4), iar la feminin, sportivele române au întrecut Republica Moldova cu 20-0 (18-0).

„A fost o competiţie foarte reuşită, o bună promovare pentru sportul nostru naţional. Oina a demonstrat, încă odată, că este o punte între România şi Republica Moldova”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Oină, Nicolae Dobre.

Preşedintele federaţiei de oină din Republica Moldova, Vasile Onică, a afirmat că astfel de competiţii vor contribui la dezvoltarea acestui sport în ţara sa.

„Pentru Republica Moldova a fost o experienţă incredibilă. Totul a fost la superlativ. Oina este în plină dezvoltarea la noi, iar astfel de competiţii nu pot decât sa ne facă şi mai buni”, a declarat Onica.

Cupa Unirii la oină a fost organizată de Federaţia Română de Oină în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Sport, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Federaţia Sportivă Naţională de Oină din Republica Moldova şi Complexul Sportiv Naţional 'Arcul de Triumf'.

Oină

 

Oină

 

Oină

 

Oină

 

Oină

 

Oină

author-img_1

Cristian Sava

Reporter