Actualitate

FOTO. Cercetări pedologice în zona strict protejată a Rezervației „Codrii” pentru conservarea biodiversității

post-img
sursa foto: AGENȚIA "MOLDSILVA"

În zona strict protejată a Rezervației Naturale „Codrii” au loc cercetări pedologice menite să conserve și să amelioreze biodiversitatea și potențialul productiv. Echipa de cercetători a studiat 5 profiluri de sol și a prelevat probe ce urmează a fi analizate în Laboratorul Universității de Stat din Moldova. Cercetările sunt realizate de experți din mediul academic și rezervație, în cadrul strategiei de dezvoltare durabilă a sectorului forestier din Republica Moldova.

În acest scop au fost studiate și documentate 5 profiluri de sol din acest sector și s-au prelevat probe de sol, ce ulterior vor fi determinate și analizate în Laboratorul Universității de Stat din Moldova. Efortul activităților din teren aparține unei echipe din componența căreia fac parte  dr. Tatiana Nagacevschi - conferențiar universitar, dr. Stela Curcubeț, dl Vladislav Grati - lector universitar, în colaborare cu specialiștii din cadrul rezervației dr. Ecaterina Barcari - colaborator științific coordonator în silvicultură și dr. Natalia Jardan – vicedirector, se arată într-o notă informativă a Agenției "Moldsilva".

sursa foto: AGENȚIA "MOLDSILVA"

 

sursa foto: AGENȚIA "MOLDSILVA"


Referitor la importanța acestor prelevări de probe, doamna Jardan a menționat: ”Rezervația „Codrii” acordă o atenție deosebită zonei cu protecție integrală, sector în care se desfășoară doar cercetări științifice. Solul are un rol polifuncțional și necesită un studiu mai amplu și în regim de monitorizare”. 

sursa foto: AGENȚIA "MOLDSILVA"


Învelișul de sol al Rezervației „Codrii” este caracteristic pentru Podișul Central al Moldovei. Interacțiunea factorilor pedogenetici au condiționat formarea și răspândirea teritorială a solurilor zonale automorfe – brune și cenușii, în cadrul cărora se includ fragmentar soluri litomorfe (vertice) și hidromorfe, în vâlcele și lunci – soluri dinamomorfe – deluviale și aluviale. Rarități pedologice în cadrul Rezervației prezintă vertisolurile, protosolul și solurile aluviale turbice.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter