Economic

Furnizorii de energie electrică din Republica Moldova cer majorarea tarifelor la energia electrică

video

Furnizorii de energie electrică din Republica Moldova cer majorarea tarifelor la energia electrică. Premier Energy solicită un preţ dublu, iar RED Nord - cu 60% mai mare decât cel actual. În timp ce experţii susţin că aceste majorări erau inevitabile, reprezentanţii Guvernului de la Chişinău dau asigurări că vor oferi compensaţii cetăţenilor. Decizia finală va fi luată de Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică într-o şedinţă de mâine.

BFCO

Potrivit ANRE, Premier Energy solicită o majorare de mai bine de două ori a tarifelor la energia electrică: de la 2,34 lei pentru un kw/h la 5,13 lei. Un preţ mai mare pentru energie, cu 60 la sută, a fost cerut şi de RED Nord, pentru consumatorii din nordul Republicii Moldova. Furnizorul solicită o creştere a tarifului -  de la 2 lei şi 84 de bani pentru un kw/h la 4 lei şi 53 de bani.

SOLICITARE PREMIER ENERGY                                  

TARIF ACTUAL                       2, 34 bani/kWh                                

TARIF SOLICITAT                        5,13 bani/kWh


SOLICITARE RED NORD

TARIF ACTUAL                       2,84 bani/kWh                                

TARIF SOLICITAT                   4,53 bani/kWh

BFCO


Cei doi furnizori îşi argumentează solicitările prin faptul că, după ce, din 1 ianuarie, Republica Moldova nu mai cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, Chişinăul este nevoit să achiziţioneze energie din alte surse, la preţuri mai mari.

ARGUMENTELE FURNIZORILOR DE ENERGIE


1.Majorarea cu 76% a preţului pentru energia electrică de la furnizorul central de energie electrică

2.Tariful în vigoare pentru serviciile de transport prestate de Î.S "Moldelectrica"

3.Tarifele estimate pentru prestarea serviciilor de distribuţie pentru anul 2025


Operatorii cer ca noile tarife să intre în vigoare din 1 ianuarie. Unii experţi de la Chişinău spun că scumpirea curentului electric este inevitabilă, în contextul în care Republica Moldova nu mai cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.


EUGEN MURAVSCHI expert în energetică: „Majorarea tarifelor era previzibilă întrucât  noi cumpărăm acum mai multă energei electrică de pe piaţa liberă din România. Noi cumpărăm mai mult în orele de vârf când ea este mai scumpă. Preţurile de pe piaţă desigur că sunt mai mari decât preţul pe care îl oferea centrala de la Cuciurgan, pentru că noi ştim că regiunea transnistreană nu plătea pentru gaz repectiv îşi permitea să preluăm energie electrică la un preţ mai mic.”


Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexei Buzu, a declarat, acum câteva zile, că în cazul majorării tarifului la energia electrică, cetăţenii vor primi compensaţii de la stat. Cu o garanţie similară, dar pentru antreprenori, a venit şi ministrul Dezvoltării Ecomice şi Digitalizării, Dumitru Alaiba.


DECLARAŢIA MINISTRULUI DEZVOLTĂRII ECONOMICE


"În zilele următoare vom prezenta un program de compensații pentru menținerea competitivității companiilor și reducerea riscurilor de creștere a inflației. Suntem deja în proces de identificare a companiilor care au cea mai mare nevoie de sprijin, asigurându-ne că nu vor fi împovărate de costuri exagerate. Ne concentrăm, în primul rând, pe susținerea companiilor care produc produse alimentare și mărfuri de primă necesitate pentru populație."


De la 1 ianuarie, Republica Moldova nu mai cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Primim curent din alte cinci surse ce acoperă 100% din consum. Mai exact, centralele termice din Chișinău și Bălți generează 28% din consum sau 10 la sută energie regenerabilă. Restul, 62%, reprezentă importurile din România - pe bursa română OPCOM, 39 la sută, iar în baza contractelor bilaterale - 23%.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter