Cultură

103 ani de la înființarea Teatrului Național Românesc „Mihai Eminescu” din Chișinău. "Zi de sărbătoare cât un secol de mare"

post-img
Teatrul National ”Mihai Eminescu” din Chișinău
Sursa foto: KIRI

Ieri s-au împlinit 103 ani de la înființarea Teatrului Național Românesc „Mihai Eminescu” din Chișinău. Cu această ocazie, directorul teatrului, actorul și regizorul Petru Hadârcă, a transmis un mesaj emoționant, subliniind importanța acestui loc ca un spațiu de creație și reflecție pentru generații de spectatori.

"E ZI DE SĂRBĂTOARE CÂT UN SECOL DE MARE – se fac 103 ani de la înființarea TEATRULUI NOSTRU – TEATRUL NAȚIONAL ROMÂNESC la CHIȘINĂU", transmite directorul TNME, actorul și regizorul Petru Hadârcă.

"E o istorie de 103 ani de creație și de spectacole, de viață scenică trăită împreună cu mai multe generații de spectatori.

Rostul existenței noastre este de a fi împreună cu spectatorii noștri, de a aduce în luminile rampei bucăți din viața noastră: întâmplări, povești, cazuri comune și cazuri excepționale, lucruri frumoase și lucruri urâte, istorii care bucură și istorii care dor, probleme și sărbători, să le aducem în scenă, pentru a gândi și a re-trăi împreună, prin firele invizibile ale inteligenței emoționale, ceea ce ne tulbură și ne preocupă la un moment dat, pentru a simți că nu suntem singuri în bucuria, în durerea, în probleme sau în gândurile noastre, că nu suntem singuri în viață și că viață se trăiește împreună.

Creăm spectacole din cuvinte, lumină, sunete, obiecte, decoruri, din corpurile și din nervii noștri întinși, din emoțiile și convingerile noastre pentru ca:

să bucurăm și să alimentăm plăcerea cunoașterii prin artă;

să provocăm la meditații și să formăm gândirea analitică;

să alinăm și să mângâiem pe cei în suferință;

să șocăm și să-i scoatem din zona de confort cotidian pe cei indiferenți;

să cultivăm empatia și responsabilitatea pentru cei din jurul nostru;

să cultivăm gustul și dorul de libertate și spiritul dreptății;

să deschidem mintea și inima pentru dialog și înțelegere;

să ne învățăm să conviețuim împreună", scrie directorul TNME, într-o postare pe Facebook.

Teatrul Național Românesc a devenit un simbol al culturii și al spiritului artistic în Republica Moldova, oferind publicului spectacole care bucură, provoacă la meditație și cultivă empatia. "Felicitări, dragi colegi, și felicitări, stimați spectatori! La mulți ani creatorilor!" a spus Hadârcă, subliniind importanța teatrului ca loc de întâlnire și unitate prin artă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter