Actualitate

Armurierul pro-Kremlin: Propagandist al Kremlinului, Valeriu Ostalep, livrează arme instituțiilor de forță ale Republicii Moldova

post-img
sursa foto: Anticoruptie.md

Fostul politician și actualul om de afaceri, Valeriu Ostalep, diseminează constant dezinformările Kremlinului. Ostalep acuză Guvernul de la Chișinău, la fel ca propagandista Moscovei, Maria Zaharova, de „subordonare oarbă față de curatorii occidentali și de înarmare excesivă”. Narațiunile false rusești sugerează că apropierea Chișinăului față de Occident va împinge Moldova într-un război cu Rusia, se arată într-o investigație Anticoruptie.md.

„Despre Maia Sandu și PAS, eu cred că noi am vorbit azi și în emisiunile precedente. Aici totul este clar. Ei au stăpânii lor occidentali. Ei răspund în fața partidului lor european. Stăpânii lor sunt la Bruxelles. Lor le este frică. Realegerea [lor - n.r.] nu depinde de poporul moldovenesc, ci de cei care sunt acolo [la Bruxelles - n.r.]. Ei le spun ce să facă, ei îi sprijină, le dau bani. Moldova nu are Guvernul său. Moldova nu are instituțiile sale de stat. Sunt PAS, Sandu și curatorii [lor - n.r.]”, a declarat Valeriu Ostalep în cadrul unei emisiuni a Nataliei Morari, concubina oligarhului fugar Veaceslav Platon, în iulie 2024. 

Aserțiunile fostului diplomat seamănă izbitor cu falsurile vociferate de propagandista Kremlinului, Maria Zaharova: „Occidentul transformă această țară [Republica Moldova - n.r.] în robul său necuvântător. Actuala sa conducere promovează o politică de represiuni interne, repetând experiența Ucrainei și Țărilor Baltice, direcționată spre transformarea republicii într-un apendice ilegal al Uniunii Europene și NATO”.          

La fel ca la Zaharova, Occidentul este ținta predilectă a falsurilor lui Ostalep. „Nu știu de ce Franța a devenit deja partenerul strategic [al Republicii Moldova - n.r. ]. În spațiul public au loc un fel de anchete. Nu știu ce a pierdut Franța anume pe aici. Nu înțeleg ce relații istorice avem noi cu ei [francezii - n.r.]. Și ce interese politice și militare? Și de ce ne vând și radare? Dar iată, referitor la un ajutor real, de exemplu, pentru fermieri, nu se aude nimic”, s-a întrebat retoric Valeriu Ostalep.

La unison cu Ostalep, Zaharova leagă contractele militare în scop de apărare de situația unor fermieri din Republica Moldova. „Nu ajută cu bani pentru dezvoltarea agriculturii Moldovei, nu oferă mijloace pentru dezvoltarea științei și industriei. Franța furnizează echipament, muniții și un radar pentru controlul spațiului aerian”, a repetat reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. 


Afacerea cu armament

Propagator al narațiunilor pro-Kremlin, fostul om de stat Valeriu Ostalep, împreună cu fratele său, Ion, conduc astăzi un grup de companii specializate în vânzarea de arme și muniții pentru instituțiile de forță și securitate din Moldova. Ei mai prestează și servicii de pază la întreprinderi de stat. Unele contracte de pază au fost preluate de la compania oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, Argus-S.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a declarat că o astfel de retorică împotriva guvernului pro-european de la Chișinău și a Occidentului face parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.

„La noi, războiul hibrid este în plină acțiune și nu de o lună - două, nu doar în perioada campaniei electorale”, a spus Lilian Carp. „El [războiul hibrid - n.r.] este în plină desfășurare odată cu începerea războiului din Ucraina. El crește în intensitate odată cu apropierea alegerilor din Republica Moldova.”

În ciuda faptului că este un purtător de mesaje ale Kremlinului, Valeriu Ostalep, împreună cu fratele său, vând arme și muniții instituțiilor de forță și securitate ale statului. „Ei (SIS - n.r.) nu se deosebesc de alte zeci de structuri care cumpără două-trei arme, un set de cartușe, nu știu ce acolo [de la compania noastră- n.r.].”

Citește continuarea aici.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter