Social

Specialiștii organizează Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci

post-img
imagine

„Alegeți ciupercile responsabil. Evitați intoxicațiile” este genericul Săptămânii naționale de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, desfășurată în perioada 7 – 13 octombrie, de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în scopul creșterii nivelului de informare și conștientizare privind riscurile pentru sănătate și măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci.

Potrivit ANSP, de la începutul anului 2024, s-au înregistrat 89 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, afectând 137 de persoane, inclusiv 17 copii. Majoritatea intoxicațiilor au fost cauzate de ciuperci culese din grădini, livezi sau păduri, sau cumpărate de la comercianți neautorizați și preparate acasă. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Chișinău și raioanele Orhei, Strășeni, Ungheni, Călărași, Telenești și Sîngerei.

Intoxicația cu ciuperci este o urgență medicală. Rapiditatea în diagnosticare și tratament este esențială pentru salvarea vieții. Simptomele apar mai grav cu cât timpul de la consum este mai scurt. În două ore, pot apărea greață, vărsături și diaree. După șase ore, se pot intensifica durerile de cap și amețelile. Complicații severe, precum insuficiența hepatică și renală, pot apărea după 72 de ore, punând viața în pericol. Unele ciuperci devin toxice în combinație cu alcool.

La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, apelați imediat numărul de urgență 112 și solicitați asistența medicală urgentă.

Până la sosirea echipei medicale asigurați-vă ca persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) de temperatura camerei. Nu se recomandă apă caldă sau sărată. De asemenea, se recomandă provocarea vomei pentru a elibera conținutul stomacului până apele vomitive devin limpezi.

Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în special a formelor grave şi deceselor, este necesar de respectat următoarele reguli:

- consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;

- evitați să culegeți și să consumați ciupercile, chiar şi cele comestibile bine cunoscute din parcurile orăşeneşti, scuar, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti, deoarece acumulând substanţe toxice – devin necomestibile şi periculoase pentru sănătatea şi viaţa DVS;

- nu implicaţi în procesul de colectare a ciupercilor copiii;

- nu includeți în raţia alimentară a copiilor ciupercile, deoarece sistemul digestiv a copiilor mici nu este pregătit să digere aceste alimente;

- înainte de consum, ciupercile comestibile trebuie minuţios alese, spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare. Apa după prima fierbere a ciupercilor să aruncă;

- nu se recomandă păstrarea bucatelor gata cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;

- ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minimum 30 min.);

- pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă, pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă;

- nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.

Aveți grijă de copii! Este important să preveniți situațiile, în care un copil ar putea mânca o ciupercă crudă. Pentru a face acest lucru, înainte de plimbare, trebuie să inspectați locul, în care va merge copilul. De asemenea, trebuie să fie permanent inspectate de administrație teritoriile creșelor și grădinițelor, școlilor și altor instituții pentru copii. În plus, trebuie să monitorizați îndeaproape copiii în timp ce mergeți la plimbare, în special în parcuri, piețe, locuri de joacă și în pădure.

ATENŢIE! Procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare sau curăţarea învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conţinută de ciuperca otrăvitoare.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter