Politic

Republica Moldova, sub amenințarea dezinformărilor

video

Igor Dodon, Ilan Şor, Ion Ceban şi Irina Vlah sunt printre actorii politici din Republica Moldova care încearcă să promoveze mesajele Rusiei. Cel puţin asta arată o analiză a spaţiului informaţional realizată de Expert Grup şi prezentată astăzi la Chişinău, într-o discuţie publică. Pe lângă propaganda folosită de Moscova împotriva Chişinăului, la acest eveniment s-a discutat şi despre experienţa Lituaniei împotriva dezinformării ruseşti.

Republica Moldova este controlată din exterior iar relaţiile cu Rusia ar trebui îmbunătăţite. Sunt doar două dintre cele mai utilizate naraţiuni false promovate în spaţiul informaţional local de unele personaje politice care au strâse legături cu Rusia.  

DENIS CENUŞĂ, director de program, Expert Grup: „Cea mai mare suprapunere are loc între Dodon, Şor şi Vlah când e vorba că partenerii UE ar ignora ceea ce se întâmplă în Republica Moldova în termeni de reforme şi respectiv acest lucru este unul negativ. Dar şi despre faptul că Republica Moldova ar trebui să aibă relaţii bune cu toţi. Un fel de concept de politică externă echilibrată.”

Mesajele transmise de aceşti actori politici a fost monitorizate în perioada noiembrie 2023-ianuarie 2024, fie că a fost vorba de discursuri publice sau postări pe internet. Potrivit experţilor, spusele acestor persoane folosesc la manipularea populaţiei pentru influenţarea proceselor politice sau electorale. În cadrul evenimentului de astăzi au fost puse în discuție şi bunele practici din țările UE care se confruntă cu provocări similare, cum ar fi Lituania.

NERIJUS MALIUKEVIČIUS, lector, Universitatea din Vilnius: „Punem accentul pe campaniile de rezilienţă civică. Acestea sunt foarte importante şi continuăm în acest sens cu alfabetizarea mediatică, initiative ce ţin de alfabetizarea cibernetică şi lucrul cu mass-media locală, cu comunităţile locale pentru ca acestea să fie mai reziliente.”

Evenimentul de astăzi este parte a proiectului "Construirea comunicării strategice pentru combaterea dezinformării rusești în Moldova",  sprijinit financiar de Lituania.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter