Actualitate

Autoritățile R. Moldova își doresc crearea unui Comitet Economic și Social care va analiza si aviza toate proiectele legislative

Autoritățile R. Moldova își doresc crearea unui Comitet Economic și Social care va analiza si aviza toate proiectele legislative

Autoritățile din Republica Moldova își doresc crearea unui Comitet Economic și Social care va analiza si aviza toate proiectele de lege inițiate de Guvern, precum şi propunerile legislative ale deputaţilor. Astăzi au avut loc primele discuții privind oportunitatea înfiinţării acestei structuri. Au participat reprezentanți ai societății civile, patronatelor, sindicatelor și reprezentați ai guvernului.

ZFR

Comitetul Economic și Social va fi un organ consultativ, iar toate proiectele de lege vor fi obligatoriu avizate într-un mod instituționalizat. Potrivit inițiatorilor, crearea acestei instituții va contribui la asigurarea unei democrații participative în contextul integrării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.


ADRIAN LUPUȘOR director executiv, Centrul Analitic Expert-Grup: „Crearea CES, este un pas calitativ, un salt în dialogul public-privat, trecem la un mecanism instituționalizat unde patronatele, sindicatele și ONG-urile, în proporții egale discută și emit avize către Guvern”.


LILIANA PALIHOVICI președinte, A.O. "Institutum Virtutes Civilis": „UE a cerut RM să aibă instituții mai puternice. Noi considerăm că crearea unei astfel de instituții, întărește instituțiile publice și le face mai conectate pe problemele cu care societatea trăiește”.

ZFR


În cadrul evenimentului a fost prezentată experiența României privind organizarea și funcționarea Consiliul Economic şi Social, integrat acum în Comitetului Economic și Social European.


DUMITRU FORNEA, co-președinte Platforma Societății Civile UE-R.Moldova, secretar Federație Sindicală, România: „De-a lungul timpului și-au dovedit utilitatea: au întărit dialogul social, au întărit dialogul civic, la modernizarea legislației, la îmbunătățirea statului de drept, transparenței. Similar se poate întâmpla și în RM. Ar putea fi o instituție importantă pentru relația cu partenerii europeni”.


Patronatele și sindicatele salută crearea unui Comitet Economic și Social în R.Moldova.


ALEXANDRU GHEȚU Confederația Națională a Patronatelor: „CES se propune să fie pe de o parte un echilibru a Guvernului, pe de altă parte un suport pentru Guvern, Parlament, fiind creat din specialiști”.


CORINA AJDER secretar de stat, Ministerul Muncii: „Probabil, faptul că societate civilă va avea un cuvânt de spus pe fiecare proiect de lege ar fi un lucru nou și binevenit, adică instituționalizarea acestei practici."


Proiectul privind crearea Comitetului Economic și Social urmează a fi supus consultărilor și ar putea deveni funcțional în doi ani. Evenimentul de astăzi a fost organizat în cadrul proiectului "Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană", finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația "Friedrich Ebert". Proiectul este implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, AO Institutum Virtutes Civilis.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter