Extern

Peste 19.000 de copii ucraineni, răpiţi de ruşi de la începutul războiului. Mai puțin de 400 s-au întors acasă

post-img
imagine simbol

Cel puțin 19.500 de copii ucraineni au fost confirmați ca fiind răpiți de Rusia de la începutul de la începutul războiului, iar mai puțin de 400 s-au întors acasă, potrivit bazei de date „Children of War” a guvernului ucrainean. Argentina se va alătura coaliției pentru returnarea copiilor ucraineni răpiți, relatează tvrinfo.ro.

O delegație ucraineană, condusă de consilierul prezidențial Daria Herasimchuk, a vizitat Argentina ca parte a proiectului „Bring Kids Back UA” al președintelui Volodimir Zelenski. Vizita a fost organizată de Ministerul ucrainean de Externe.

Herasimchuk a fost însoțită de ambasadorul Ucrainei în Argentina, Iurii Klymenko. Delegația s-a întâlnit cu reprezentanți ai guvernului argentinian și ai Congresului Național, precum și cu reprezentanți ai statelor membre ale UE, ai comunității ucrainene locale, educatori, experți și jurnaliști.

„Vocea Argentinei trebuie să răsune cu încredere în coaliția de țări, pentru că aveți propriile amintiri traumatice și destine pierdute în copilărie”, a declarat Herasimchuk.

„Prin unirea eforturilor de salvare a copiilor ucraineni răpiți, pentru a îndeplini cel de-al patrulea punct al formulei de pace propuse de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, țările lumii vor putea crea împreună un sistem nou și eficient de protecție a copiilor din întreaga lume.”

Argentina a declarat că speră să se alăture coaliției internaționale pentru returnarea copiilor ucraineni în viitorul apropiat și că autorităţile au prezentat deja un proiect de declarație în parlament privind aderarea la coaliție.

În martie, s-a raportat că președintele Argentinei, Javier Milei, ar putea vizita Kievul în iunie, aceasta fiind prima vizită a unui lider sud-american în Ucraina de la izbucnirea războiului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter