Social

Poliţiştii au organizat filtre în câteva localităţi din apropierea Chişinăului. Câte încălcări au fost înregistrate

Poliţiştii au organizat filtre în câteva localităţi din apropierea Chişinăului. Câte încălcări au fost înregistrate

Politistii din Republica Moldova au organizat ample acţiuni de prevenire a încălcării limitei de viteză pe șosea. Viteza excesivă este principala cauză a producerii accidentelor rutiere și doar în primele opt luni ale acestui an au murit 63 de oameni.

ZFR

Toţi şoferii care au depăşit limita de viteză în localitatea Gornoe sunt opriţi de ofiţerii de poliţie în acest loc, la ieşire din satul Ratuş. Conform protocolului, oamenii legii le prezintă dovada încălcării în trafic.

Cea mai mare viteză înregistrată în localitate a fost de 90 km pe oră. Şoferii recunosc că au greşit și multora nu prea le pasă că au încălcat legea. Scuzele și motivele invocate nu pot fi acceptate de autorități mai ales că viteza, in orice conditii, poate duce la accidente mortale.

Astfel de acţiuni vor avea loc pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe parcursul acestei săptămâni.

PAVEL APOSTOL, șeful Secției Accidente Rutiere, INSP: Pe traseul R6 între localităţile Ratuş şi Peresecina sunt amplasate radare în automobile camuflate, capcană. Respectiv informaţia este transmisă. La o distanţă anumită deja, colegii stopează şoferii care încalcă şi le întocmesc procese verbale. Paralel, avem cu noi şi centrul mobil de prevenire şi informare a Poliţiei, unde într-un spot video realizat, aceştia pot vedea ce se poate întâmpla şi la ce poate duce încălcarea lor.

In primele opt luni ale acestui an, din cauza vitezei excesive, au fost înregistrate 361 de accidente rutiere. 63 de oameni au murit şi peste 400 au fost răniti.

ZFR

ACCIDENTE RUTIERE DIN CAUZA VITEZEI Total 361 de accidente Persoane decedate 63 Persoane rănite 432

Politia pare că nu găseste leac pentru a reduce numărul vitezomanilor iar numărul de accidente cu victime confirmă acest lucru. În 2024, Republica Moldova ocupă primul loc in Europa la numărul de accidente și ultimul loc la calitatea drumurilor. Dacă la asta se mai adaugă viteza in trafic se intrunesc conditii optime pentru o tragedie. Prin urmare, rata accidentelor este de cinci ori mai mare decât în state precum Suedia sau Norvegia conform unui raport despre Siguranță și Securitate în Traficul Rutier realizat recent de Avocatul Poporului. Inspectoratul Naţional de Securitate Publică îndeamnă şoferii să respecte limita de viteză, să nu facă depăşiri neasigurate, să semnalizeze orice manevră şi să păstreze o distanţă mai mare între maşini. Cei care vor conduce cu viteză excesivă riscă o amendă de până la cinci mii de lei şi suspendarea permisului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter