Actualitate

Curtea Constituțională a decis: Sesizarea deputaților comuniști privind termenul de desfășurare a alegerilor prezidențiale este inadmisibilă

post-img
Domnica Manole

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat luni, 16 septembrie 2024, decizia sa de inadmisibilitate cu privire la o sesizare formulată de deputații PCRM Vladimir Voronin și Diana Caraman, referitoare la termenul de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

ZFR

Cei doi deputați au afirmat în sesizarea lor către CC că dispozițiile contestate contravin articolului 90, alineatul 4 din Constituție, ce prevede organizarea alegerilor pentru un nou președinte în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii.

Curtea Constituțională a reținut că articolul 90, alineatul 4 din Constituție vizează alegerile prezidențiale organizate doar în cazul în care funcția de președinte, este vacantă.

"Funcția de președinte al Republicii Moldova devine vacantă și nu mai este ocupată doar în caz de deces, imposibilitate definitivă de a-și exercita atribuțiile, demisie sau demitere," a subliniat un reprezentant al Curții Constituționale. "Aceste situații presupun o încetare a unui mandat în exercițiu, spre deosebire de cazul expirării mandatului de patru ani.", a declarat Domnica Manole, președinta Curții Constituțională.

De asemenea, Curtea a observat că o practică similară de organizare a alegerilor prezidențiale înainte de expirarea mandatului președintelui în exercițiu a fost acceptată și la scrutinul prezidențial din anul 2020.

Prin urmare, Curtea Constituțională a decis, astfel, că sesizarea celor doi deputați este inadmisibilă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter