Actualitate

Polonia va depune eforturi sporite pentru a ajuta R. Moldova să avanseze pe calea integrării europene şi să combată războiul hibrid al Rusiei

Polonia va depune eforturi sporite pentru a ajuta R. Moldova să avanseze pe calea integrării europene şi să combată războiul hibrid al Rusiei

Polonia va depune eforturi sporite pentru a ajuta Republica Moldova să avanseze pe calea integrării europene şi să combată războiul hibrid al Rusiei. E mesajul transmis azi de ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski în timpul vizitei la Varşovia a şefului diplomaţiei de la Chişinău, Mihai Popşoi.

Ministrul de Externe al Poloniei a declarat că guvernul de la Varşovia susţine ferm cursul de integrare europeană a Republicii Moldova şi a promis eforturi susţinute pentru a o ajuta să-şi atingă obiectivul mai ales când ţara sa va prelua la începutul anului viitor preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Radoslaw Sikorski a subliniat că Polonia va oferi sprijin autorităţilor de la Chişinău pentru a combate războiul hibrid al Rusiei care are ca ţintă destabilizarea situaţiei din Republica Moldova. Ministrul de Externe de la Chişinău, Mihai Popşoi i-a mulţumit omologului său polonez pentru susţinere şi a pledat pentru intensificarea cooperării bilaterale în domeniul apărării şi securităţii.


RADOSLAW SIKORSKI, ministrul polonez de Externe: „Polonia va sprijini aspirațiile europene ale Moldovei, bineînțeles, în special în timpul președinției noastre în UE de anul viitor. Considerăm că relațiile noastre sunt strategice în multe domenii și sprijinim aderarea rapidă a Moldovei la Uniunea Europeană”.


Pe de altă parte, condamnăm ferm războiul hibrid al Rusiei împotriva suveranității și democrației moldovenești. Vom sprijini eforturile de consolidare a rezistenței și securității Moldovei.


MIHAI POPŞOI, ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Așteptăm cu nerăbdare să ne consolidăm cooperarea, inclusiv pentru a creşte capacitatea Moldovei de a combate influența rusă, inclusiv înaintea referendumului din octombrie. Am fost încurajați de recenta noastră cooperare în domeniul apărării și în sectorul de securitate cu Polonia. Așteptăm cu nerăbdare să consolidăm în continuare potenţialul Moldovei de a deveni un partener de încredere în regiune”.


În afara problemelor de securitate, miniştrii de Externe ai Poloniei şi Republicii Moldova au analizat oportunitățile de îmbunătățire a colaborării economice. În prezent, Polonia investeşte în mai multe sectoare importante din Republica Moldova, inclusiv în construcții, agricultură şi tehnologii informaţionale.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter