Extern

Zelenski afirmă că atacurile „teroriste” rusești asupra Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa „securității alimentare globale” și o „lovitură pentru stabilitatea socială și politică în Africa, în Asia”

post-img
Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodiimir Zelenski a confirmat miercuri că bombardamentele rusești au lovit din nou porturile ucrainene în cursul nopții și le-a calificat drept un atac „împotriva securității alimentare mondiale”, scrie Caleaeuropeană.ro

În timpul unei alocuțiuni televizate, Zelenski a declarat că atacul marchează al șaptelea „atac masiv al Rusiei” în „doar o lună”, de când Moscova s-a retras din acordul susținut de ONU care a permis Kievului să exporte cereale.

„Noaptea trecută, teroriștii ruși au lovit din nou în mod deliberat porturile noastre. Ei au lovit infrastructura noastră care este implicată în asigurarea nu doar a securității alimentare proprii, ci și a celei comune la nivel mondial”.

„Portul Reni, portul Izmail, portul Pivdennyi, portul Odesa, portul Chornomorsk, Mykolaiv – fiecare lovitură rusă împotriva lor este o lovitură pentru prețurile mondiale ale alimentelor, o lovitură pentru stabilitatea socială și politică în Africa, în Asia. Lucrurile de bază care asigură o viață normală pentru fiecare societate – este vorba de hrana de pe mesele din gospodării.”

„Niciun alt terorist din lume, în afară de Rusia, nu a vizat atât de deschis și intenționat securitatea atâtor națiuni deodată”, a adăugat președintele ucrainean.

Declarația lui Zelenski vine în contextul în care SUA, care condamnă atacurile constante ale ale Rusiei, a declarat că lucrează cu partenerii pentru a identifica opțiuni alternative care să ajute la asigurarea exporturilor de cereale ucrainene. De asemenea, administrația de la Washington a criticat lipsa de considerație a președintelui rus Vladimir Putin față de securitatea alimentară globală.

În timpul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat că țara sa încearcă „să găsească, eventual, modalități și coridoare prin care să putem continua să trimitem cereale în locurile unde trebuie să ajungă”.

„Statele Unite … solicită Rusiei să revină imediat la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră”, a declarat Patel, adăugând că „lui Putin pur și simplu nu-i pasă de securitatea alimentară globală”.

„Aceste atacuri se adaugă la pierderea unui sfert din terenul arabil din Ucraina, un coș de pâine vital la nivel mondial, ca urmare a războiului ilegal al Rusiei. Contrastul aici este destul de puternic. Ucrainenii noștri inspiră lumea, în timp ce Rusia o înfometează prin folosirea alimentelor ca armă”, a mai subliniat Patel.

De când a renunțat la acordul privind cerealele, la 17 iulie, Rusia a efectuat regulat atacuri aeriene asupra porturilor și a instalațiilor de depozitare a cerealelor din Ucraina. Intensificând tensiunile în regiune, Moscova a amenințat chiar că navele care părăsesc Ucraina ar putea fi tratate ca potențiale ținte militare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter