Economic

Energocom a rambursat în bugetul de stat 300 de milioane de lei și a închis prima tranșă din creditul BERD

post-img
Gaze naturale

Energocom a restituit în bugetul de stat 300 de milioane de lei din contul reducerii capitalului social al companiei și a închis prima tranșă de 100 de mil de euro din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), transmite MOLDPRES.

Restituirea celor 300 de mil de lei este prevăzută în Legea bugetului de stat, conform căreia, până la sfârșitul anului 2024 societatea va organiza procedura de achiziționare a 1 300 000 de acțiuni proprii. Respectiv, până la sfârșitul anului, SA Energocom va achita integral, eșalonat, către bugetul de stat toată suma de 1,3 miliarde de lei.

Pe 1 decembrie 2023, întreprinderea a returnat în bugetul de stat alt 1 miliard de lei, urmare a unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Deciziile de rambursare vin în contextul stabilizării pieței gazelor naturale”, a precizat Energocom.

Tot astăzi, SA Energocom a restituit 65 de milioane de euro BERD, închizând prima tranșă (ciclul 2 de utilizare) de 100 de milioane de euro, după ce în luna mai a fost făcut un transfer de 35 de milioane de euro.

Scopul împrumutului BERD este diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și crearea stocurilor strategice. Primele două tranșe ale creditului, în valoare totală de 300 de milioane de euro, au fost închise, rămânând activă tranșa 3, în valoare de 165 mil de euro. Aceasta, împreună cu cele circa 34 de milioane de euro grant din partea Guvernului Norvegiei, vor fi folosite la necesitate în viitorul sezon de încălzire, pentru a asigura țara cu resurse energetice.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter