Extern

Regatul Unit sancţionează agenţii ruse acuzate de dezinformare privind Ucraina

post-img
imagine

Regatul Unit a impus luni sancţiuni împotriva a trei agenţii şi trei şefi din cadrul acestora, acuzaţi de încercarea de a recurge la dezinformări pentru "subminarea şi destabilizarea Ucrainei şi a democraţiei acesteia", transmite Agerpres.

Ministerul de externe de la Londra a comunicat că Social Design Agency (SDA) şi o parteneră a acesteia, compania Structura, au încercat să efectueze o serie de "operaţiuni de interferenţă" pentru slăbirea sprijinului internaţional acordat Kievului. A mai fost sancţionată firma de relaţii publice ANO DIALOG.

"Sancţiunile de astăzi transmit un mesaj clar: nu vă vom tolera minciunile şi amestecul şi suntem pe urmele voastre", a declarat ministrul de externe David Lammy, citat într-un comunicat. El a adăugat că "tentativele disperate ale lui Putin (preşedintele rus Vladimir Putin - n. red.) de a ne diviza vor da greş (...) Vom rămâne alături de Ucraina atâta vreme cât va fi nevoie".

Ambasada rusă în Regatul Unit nu a răspuns imediat unei solicitări din partea Reuters de a comenta.

Conform afirmaţiilor britanicilor, SDA a încercat anul acesta să incite la proteste în mai multe ţări europene şi a avut în vedere achiziţionarea de puncte de vedere în mediile sociale.

Sancţiunile includ blocarea unor active şi interdicţii de călătorie.

Statele Unite, care au avertizat Rusia în privinţa eforturilor de a difuza dezinformări şi de a crea instabilitate în ţări democratice, au sancţionat cele două companii încă din martie, reaminteşte Reuters.

Ministerul britanic de Externe a menţionat că "activităţile perfide ale SDA la scară internaţională" au fost condamnate de asemenea de Canada, Franţa, Germania şi Australia.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter