Politic

Maia Sandu: Recunosc că sunt unii oameni dezamăgiți. Însă acum alegerea este între a lăsa hoții să revină și a pune punct integrării europene

post-img
captură foto

„Noi am luptat din greu să alungăm hoții de la guvernare, e o mare problemă că ei nu stau la închisoare, dar cel puțin nu sunt astăzi în funcții publice ca să-și împartă banii așa cum făceau atâția ani. Și acesta este un argument pentru toată lumea indiferent dacă le place sau nu de mine, acum alegerea este între a lăsa hoții să revină și a pune punct integrării europene”, a spus, în cadrul dezbaterilor electorale, candidata PAS la funcția de președinte a R. Moldova, Maia Sandu, răspunzând la întrebările jurnalistului TVR MOLDOVA, Vasile Munteanu.

„Evident că s-au comis greșeli și putem aici să discutăm, am auzit ce spun oamenii și o să corectăm aceste lucruri, dar haideți să ne uităm ce s-a întâmplat în general, nu este vorba doar de R. Moldova, uitați-vă la toate țările din regiune care este situația economică, nu a înflorit nimeni în ultimii patru ani economic pentru că a fost greu pentru toți, pentru noi a fost și mai greu. Să ne uităm inclusiv la situația de securitate, țări care sunt mult mai dezvoltate decât R. Moldova, cu instituții mult mai puternice și se confruntă cu imixtiuni și încercări de imixtiuni, noi am rezistat. Da a fost greu, dar noi am rezistat și pe plan economic am stabilizat economia, am venit cu ajutoare cât s-a putut, am adus 50 de miliarde de lei doar din afara țării, 11 miliarde ca să creștem pensiile și 7 miliarde ca să dăm compensații și tot așa. Dar a fost o situație complicată și trebuie să ne ținem împreună, faptul că suntem dezamăgiți și eu recunosc că sunt unii oameni dezamăgiți, nu înseamnă că trebuie să dăm foc la țară, nu înseamnă că trebuie să dăm țara pe mâina hoților, noi am luptat din greu să alungăm hoții ăștia de la guvernare, amintițivă cât de mult efort ne-a luat ca să scăpăm de ei, dar și e mare problemă că ei nu stau la închisoare, dar cel puțin nu sunt astăzi la butoane, nu sunt în funcții publice ca să-și împartă banii așa cum făceau atâția ani. Și acesta este un argument pentru toată lumea indiferent dacă le place sau nu de mine, la parlamentare o să poată să-și voteze partidul de care îi place, dar acum alegerea este între a lăsa hoții să revină și a pune punct integrării europene. Noi trebuie să ne apărăm democrația, da trebuie să muncim mai inclusiv de acum încolo, noi trebuie să reușim să facem reformele care să ne consolideze securitatea democrației și securitatea statului nostru mai repede, nu avem timp să facem după manuale. Pentru că da, noi am încercat să facem reforma după manuale, eu asta recunosc și în R. Moldova după manuale nu a fost o idee bună, acum o să facem altfel. O să facem o reformă care să funcționeze și să ne protejeze”, a spus Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu a fost întrebată dacă, în cazul câștigării unui nou mandat, președintele R. Moldova ar putea lansa ideea creării unei platforme similare cu cea lansată de Ucraina – Platforma Crimeea – în cazul regiunii transnistrene, pentru a menține în atenția opiniei publice internaționale rezolvarea acestei probleme.

„R. Moldova a susținut Platforma Crimeea pentru că R. Moldova respectă integritatea teritorială a Ucrainei și ne dorim ca toată lumea să respecte și hotarele recunoscute internațional ale R. Moldova. Cunoașteți că de fiecare dată la toate forumele internaționale noi am abordat necesitatea retragerii armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova, am făcut aceste eforturi și, în special, în această perioadă de când a început războiul misiunea noastră a fost să menținem pacea. Și eu în continuare cred că această decizie a fost corectă. Să ne concentrăm pe excluderea oricăror elemente, momente care ar fi putut conduce la tensiuni care ar fi putut pune în pericol pacea pe malul stâng și pacea pe malul drept pentru că aici nu se fac diferențe, sunt cetățenii noștri și pe un mal și pe altul. Noi am lucrat în direcția rezolvării conflictului transnistrean, soluțiile nu sunt simple. Cunoașteți care sunt problemele pentru rezolvarea politică. Noi am făcut pași în vederea integrării, reintegrării, reîntregirii economice, pași mici, dar fermi, dar cel mai important lucru pentru noi a fost să menținem pacea și asta vom face și în continuare. Și pe partea de sancțiuni, există niște procese complicate, există niște procese pe care trebuie să le satisfacem. Deci, în momentul în care astăzi cineva pune în pericol securitatea țării atunci există mai multe șanse ca să se introducă aceste nume în liste de sancțiuni internaționale”, a spus Maia Sandu.

author-img_1

Ion Calmis

Editor