Social

Arboreni, una dintre cele mai tinere localităţi din regiunea Cernăuţi, şi-a sărbătorit centenarul

Arboreni, una dintre cele mai tinere localităţi din regiunea Cernăuţi, şi-a sărbătorit centenarul

Arboreni, una dintre cele mai tinere localităţi din regiunea Cernăuţi, şi-a sărbătorit centenarul. Unii istorici o numesc şi cea mai românescă aşezare din nordul Bucovinei. Satul are 110 gospodării, iar oamenii mai păstrează vii tradiţiile româneşti, în pofida vremurilor de restrişte.

Cu emoţii şi îmbrăcați în straie de sărbătoare, locuitorii din Arboreni au venit la căminul cultural pentru a sărbători centenarul satului. Cu un secol în urmă, în toamna anului 1924, aproape 30 de familii din comuna Arbore, județul Suceava, au cerut să fie strămutate în zona Cernăuţilor, pe moșia lui Ion Neculce. Au venit pe pământ gol, mărturisesc bătrânii. Și-au construit case, și-au creat gospodării. Printre cei mai longevivi săteni e şi mătuşa Vera Cupșanu, care a împlinit recent 90 de ani. VERA CUPŞANU locuitoare, satul Arboreni, Cernăuţi, 90 de ani: „Nu erau case, nu era nimic. Mama mea a venit aici când avea 14 ani aici, împreună cu moşul, au făcut casă. Apoi a mai venit lume de la Arbore. Mama are surorile din Arbore.”


Radu Vivcear are doar 32 de ani. Povesteşte cu mândrie că la Arboreni, datinele strămoşeşti sunt respectate cu sfinţenie.


RADU VIVCEAR locuitor, satul Arboreni, regiunea Cernăuți: „O sută de ani nu e mult pentru un sat, însă pentru om înseamnă deja câteva generaţii. Însă ne străduim să nu pierdem să nu pierdem, tradiţiile, limba.”


La întemeierea satului au participat doi dintre străbuneii lui Gheorghe Vivcear, fost șef al Judecătoriei din Noua Suliță. Bărbatul spune că satul devine tot mai pustiu din cauza războiului dus de Rusia.


GHEORGHE VIVCEAR locuitor, satul Arboreni, regiunea Cernăuți: „La baza prosperităţii satului stă dragostea pe care o au arborenii. În prezent e o perioadă foarte complicată pentru satul nostru, sunt plecaţi peste 180 de oameni.”


Satul are 110 gospodării, dar o bună parte sunt părăsite. Atât batrânii, cât și cei tineri speră că războiul se va încheia și cei plecați din sat vor reveni.


FLORIN STAN referent principal, Consulatul general al României la Cernăuți: „Momente de rememorare a istoriei, de reamintire a personalităţilor care au pus temeiul acestei localităţi în 1924.”


MARIA BIVOLARU locuitoare, satul Arboreni, regiunea Cernăuți: „A fost bine, satul e frumos, micuţ dar e frumos. Arborenii care au venit aici, au plecat şi în satul vecin, Buci.Eu lucrez de 33 la biserică în calitate de dascăl. E bine.”


Satul Arboreni are aproape 200 de locuitori.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter