Social

Crește numărul oamenilor străzii care caută un pat și o masă caldă

Crește numărul oamenilor străzii care caută un pat și o masă caldă

Odată cu răcirea vremii, creşte numărul celor care caută un pat şi o masă caldă la Centrul de găzduire şi orientare a persoanelor fără domiciliu din Chişinău. În prezent, în instituţie sunt în jur de 60 de oameni ai străzii, iar săptămâna trecută, patru persoane au avut nevoie de ajutor medical după ce au suferit hipotermii.

Majoritatea beneficiarilor Centrului de găzduire a persoanelor fără domiciliu din Chişinău au poveşti de viaţă cutremurătoare. Sunt oameni bolnavi, respinşi de familie, care și-au pierdut locul de muncă sau care au căzut în capcanele unor vicii. Centrul a devenit pentru ei o casă, unde găsesc tot de ce ai nevoie pentru a supravieţui.


Centrul poate găzdui cel mult 150 de persoane. Pe lângă un pat, beneficiarii au trei mese pe zi, îmbrăcăminte groasă, asistenţă medicală şi li se perfectează actele.


VEACESLAV MACOVEI, director, Centrul de găzduire şi orientare a persoanelor fără domiciliu, Chişinău: „Perioada rece, beneficiarii se află 24 din 24, şapte zile în săptămână pe teritoriu şi beneficiază de trei mese. Avem bibliotecă, avem televizor, unde beneficiarii pot privi noutăţile. Sunt persoane care vin singure. Sunt persoane aduse de ambulanţă, de poliţie sau alte organizaţii non guvernamentale. Toate persoanele care ajung în centru şi sunt cazate, obligatoriu primesc duş, sunt examinate de medic.”


Oamenii fără adăpost sunt aduşi la Centru de către polițiștii de patrulare, direct din strădă. De multe ori, aceştia refuză să vină.


CORNEL COLESNIC, poliţist de sector: „ La uatogară, o locaţie, dar şi la cale ferată, a doua. Aici sunt cei mai mulţi. Practic dispar, eu nu cunosc unde se duc ei. Poate vin în centru, dar na, aici în centru nu vor din cauza regulilor. În fiecare zi facem razii, în mod special seara, ei nu vor să vină. Încercăm să-i convingem, aici e cald decât afară.”


Poliţia îndeamnă cetăţenii ca, în cazul în care observă în stradă o persoană fără adăpost, să sune la numărul Unic de Urgenţă 112 sau s-o direcționeze la Centrul municipal din stradela Haltei nr. 2, din Chişinău.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter