Extern

Polonia a trimis 10 000 de militari la granița cu Belarus. Autoritățile de la Varșovia se tem de posibile acțiuni de destabilizare la frontiera cu aliatul Moscovei

post-img
militari

Sunt tensiuni la granița dintre Polonia și Belarus. Ministrul polonez al apărării afirmă că mii de militari au fost trimiși în sprijinul patrulelor de frontieră ca un factor de descurajare pe fondul acțiunilor destabilizatoare ale vecinului pro-rus. În plus, poliția din Cracovia investighează circumstanțele apariției unor stickere prin care s-ar face recrutări pentru grupul de mercenari Wagner.

10.000 de militari polonezi sunt desfășurați la frontiera cu Belarus, aliat al Moscovei. 4.000 sunt direct angajați în operațiuni de sprijinire a poliției de frontieră și 6000 reprezintă întăriri, potrivit stiriletvr.ro.

Ministrul polonez al apărării s-a deplasat la fața locului pentru a verifica modul în care sunt amplasate barierele anti-tanc și cum se aplică noile măsuri de întărire a securității pe flancul estic al NATO. Polonia a construit și un gard la frontiera cu Belarus, echipat cu protecție electronică.

Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării: „Nu există nicio îndoială că regimul din Belarus cooperează cu Kremlinul și că atacurile de la granița poloneză au scopul de a destabiliza țara noastră. Sunt convins că această acțiune va eșua datorită prezenţei armatei poloneze și a întăririi graniței. "

În ultimele săptămâni, luptători din grupul de mercenari ruşi Wagner, care antrenează trupe ale armatei din Belarus după rebeliunea eșuată din Rusia de luna trecută, și-au făcut apariția în apropierea graniței cu Polonia.

Autoritățile de la Varșovia au vorbit despre tentative de destabilizare în regiune. Iar la Cracovia au apărut stickere cu logo-ul Wagner și un mesaj în engleză: "Suntem aici. Alăturaţi-vă!" și un cod care trimite la un site de recrutare a grupului de mercenari. Poliția anchetează incidentul, încercând să-i găsească pe cei care au afișat stickerele.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter