Actualitate

O singură persoană din R. Moldova a fost sancţionată, în ultimii doi ani, pentru comentarii şi mesaje jignitoare la adresa unui etnic minoritar, deși Internetul e prin de mesaje de ură

O singură persoană din R. Moldova a fost sancţionată, în ultimii doi ani, pentru comentarii şi mesaje jignitoare la adresa unui etnic minoritar, deși Internetul e prin de mesaje de ură

Deși Internetul e plin de mesaje de ură, o singură persoană din Republica Moldova a fost sancţionată, în ultimii doi ani, pentru comentarii şi mesaje jignitoare la adresa unui etnic minoritar. Experţii recunosc că numărul victimelor discursurilor de instigare la ură e mult mai mare, dar cazurile nu sunt raportate. Ei cer autorităţilor legi mai dure și au organizat un eveniment de informare publică.

Discursul instigator la ură este orice fel de comunicare orală, în scris sau prin comportament, care atacă sau folosește un limbaj peiorativ sau discriminatoriu cu referire la o persoană sau un grup, în funcție de religie, etnie, naționalitate, rasă, culoare, descendență, gen sau alt factor de identitate. Pe 18 iunie, este marcată "Ziua Internaţională pentru combaterea discursului instigator la ură" pentru că acest gen de mesaj a devenit una dintre cele mai frecvente metode de răspândire a retoricii și ideologiilor dezbinatoare la scară globală.


„Faptul că acest discurs se întâmplă în spaţiul online, în special, dar şi în mediul public, duce pe termen lung la diverse consecinţe pentru acele persoane care sunt vizate. De exemplu ele pot fi marginalizate. Dacă cunoaşteţi, sau dumneavoastră sunteţi ţinta unui discurs de ură, numaidecât apelaţi organele competente. Nu am întâlnit un astfel de discrus, dar sunt conştinet că el există. Este probabil adresat nu către o persoană, ci către o categorie de persoane. Eu cred că ia, foarte mult amploare, în ultima perioadă, mai ales pe internet”.


Membrii comunităţii LGBT, femeile, persoanele de altă etnie sau cele cu dizabiliTĂţi sunt cel mai DES victime ale discursului de ură şi instigare la discriminare. Persoanele publice şi chiar politicienii sunt cei care lansează deseori astfel de mesaje denigratorii și scapă basma curată.


IRINA COROBCENCO, analist, Asociaţia "Promo-LEX": „Publicul trebuie să ştie că în acest moment avem un cadru legal care interzice utilizarea acestui tip de discurs, inclusiv în perioadele electorale. Şi poliţia este agentul constatatator şi poliţia poate fi sesizată dacă cineva este ţinta acestui discurs. Pot depune plângeri”.


OLESEA ŢURCANU, ofiţer principal, IGP: „Avem deja un caz înregistrat. O persoană care făcea parte dintr-o categorie, avea o categorie protejată de legislaţie, persoana era şi de etnie romă. Era şi preot în acea localitate, a fost o instigare la discriminare din partea unui cetăţean”.


Cel vinovat a fost amendat cu 2000 de lei iar pe rol mai sunt trei cauze penale. Sancţiunile au fost indroduse în 2022 în Codul Contravenţional şi cel Penal al Republicii Moldova. Faptele se pedepsesc și cu până la trei ani de închisoare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter