Social

Cercetători din R. Moldova și România, reuniți la un forum la Chișinău

post-img
eveniment

Peste 180 cercetători din Republica Moldova și România au participat la Forumul cercetătorilor cu genericul ,,Împreună mai puternici în spațiul european al cercetării”, organizat la Chișinău. Forumul a constituit un prilej de a aborda oportunitățile și resursele oferite de programul comun de granturi lansat de Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României și Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

ZFR

„Este un pas important pentru a asigura finanțarea proiectelor de cercetare. Am avut o primă experiență în 2022. Noul apel de proiecte are o valoare de circa 90 de milioane de lei. Este un efort făcut atât de Guvernul României, cât și al Republicii Moldova, pentru a pune la dispoziția cercetătorilor noștri resurse adiționale pentru cercetare. Prin sprijinirea proiectelor comune de cercetare, programul va contribui la realizarea obiectivelor europene de inovare și progres științific, punând accent pe domenii esențiale precum sănătatea, mediul, digitalizarea și energia sustenabilă”, a declarat ministrul Dan Perciun.

 

Un mesaj de salut a avut prim-ministrul Dorin Recean care a mulțumit României pentru această colaborare, dar și cercetătorilor pentru că muncesc într-un domeniu complex care stă la temelia dezvoltării țării. „Cercetarea devine determinantă în competiția pentru dezvoltare și atunci rolul cercetătorilor este foarte important. Există o cerere pentru știință, există o cerere pentru intelectualitate și această cerere nu este doar în domeniul social, este și în domeniul mediului de afaceri. Mă bucur foarte mult că Ministerul Educației și Cercetării s-a orientat foarte bine în ceea ce privește rolul universităților pentru creșterea calității educației, care formează de fapt baza cercetării”, a spus Dorin Recean. 

 

Ludmila Nistor-Mihajlova, ofițer de politici din cadrul Directoratului General pentru Cercetare și Inovare al Comisiei Europene, a evidențiat rolul esențial al colaborării în Spațiul European de Cercetare, subliniind contribuția tot mai mare a Republicii Moldovei la Orizont Europa. Oficialul a remarcat progresul Republicii Moldova pentru cercetare și inovare, încurajând participarea tinerilor cercetători și subliniind puterea colectivă a cercetării europene în abordarea provocărilor globale și construirea unui viitor durabil.

ZFR

 

Programul comun de granturi are ca și obiectiv alinierea cercetării și inovării din cele două țări la standardele și prioritățile Uniunii Europene, facilitând integrarea în rețelele de cercetare europene și promovând excelența științifică într-un context transnațional.

 

Pe lângă accesul oferit cercetătorilor din România și Republica Moldova la excelența științifică europeană prin programul de granturi ce vizează susținerea proiectelor inovatoare care să fie competitive la nivel european, forumul și-a propus integrarea în Spațiul European de Cercetare (ERA) a cercetătorilor, participanții având posibilitatea să afle cum pot accesa și valorifica fonduri europene pentru proiecte de cercetare comune. De asemenea, evenimentul a constituit o platformă în consolidarea parteneriatelor internaționale care să contribuie la crearea unor consorții puternice de cercetare în domenii strategice. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter