Social

MD-Alert, un sistem care va avertiza cetățenii R. Moldova, ar putea fi funcțional începând cu anul 2025

post-img
imagine simbol

Un sistem de alertă care ar avertiza cetățenii R. Moldova despre fenomene meteo extreme sau situații de urgență ar putea funcționa în Republica Moldova nu mai devreme de anul 2025. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al MAI, Liliana Pușcașu, a declarat că se întreprind măsuri pentru contractarea companiilor, pentru a cunoaște care sunt cele mai performante tehnologii, transmite RadioMoldova.

Potrivit sursei citate, sistemul ar putea fi unul echivalent celui din România sau alte țări din Uniunea Europene. Proiectul se află acum la etapa studiului de fezabilitate.

Valoarea totală a proiectului MD-Alert este estimată la peste 440 de mii de euro, iar 92 la sută din sumă va fi acordată de partenerii europeni. Sistemul MD-Alert va permite difuzarea mesajelor de avertizare și alarmă pentru populație în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav viața și sănătatea cetățenilor. Avertizările vor fi trimise prin intermediul rețelelor operatorilor de comunicații mobile.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter