Actualitate

Republica Moldova este în așteptarea deschiderii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană. Care sunt perspectivele de aderare în actualul context geopolitic

Republica Moldova este în așteptarea deschiderii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană. Care sunt perspectivele de aderare în actualul context geopolitic

Republica Moldova este în așteptarea deschiderii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană. Acest lucru s-ar putea întâmpla în aproximativ o lună, dacă autorităţile de la Chişinău îşi vor face temele, afirmă preşedintele Maia Sandu. Care sunt perspectivele de aderare în actualul context geopolitic, ne explică Svetlana Gore.

Parcursul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană este unul complex.

Ce-i drept, relaţiile s-au intensificat odată cu începerea războiului din Ucraina, pentru că exact la o săptămână după ce Federația Rusă a invadat Ucraina, pe 3 martie 2022, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Peste câteva luni, în iunie 2022, Consiliul European acordă statutul de țară candidat la UE. Iar pe 14 decembrie 2023, Chişinău are undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova.

În timpul negocierilor, Republica Moldova trebuie să implementeze legislaţia în toate cele 35 de capitole.

Totuşi, negocierile încă nu au fost iniţiate. Unele surse de la Bruxelles vorbesc despre faptul că, acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, la următorul consiliu, programat pentru 27-28 iunie.

Potrivit concluziilor, Chişinăul e gata pentru următoarea etapă de începere a negocierilor şi s-a făcut apel la cele 27 de state membre să-şi dea acceptul privind startul discuţiilor de aderare.

Republica Moldova a îndeplinit condiţii importante impuse de Bruxelles, dar sunt şi câteva restanţe. Principala îngrijorare este reforma justiţiei, lucru recunoscut astăzi şi de Comisarul Johanis Hahn.

Relațiile UE-Moldova au intrat într-o nouă etapă strategică de când Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a R.Moldovei.

UE este cel mai mare partener comercial al R.Moldovei, reprezentând peste 50% din totalul schimburilor comerciale. Iar de la începutul războiului în Ucraina, UE a fost solidară cu Republica Moldova oferind un sprijin de peste 1,09 miliarde EUR.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter