Actualitate

Ministra de externe a Germaniei: Ucraina are nevoie de pace de lungă durată, nu o pace dictată și impusă de Rusia

post-img
Ministrul Federal al Afacerilor Externe, Germania

Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei reprezintă cea mai mare amenințare asupra Republicii Moldova și a economiei acesteia. O pace de lungă durată este necesară atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova, însă această pace nu trebuie să fie una dictată de Rusia. Despre aceasta a vorbit Annalena BaerBock, ministra de externe din Germania, în cadrul Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, care are loc astăzi, la Chișinău.

ZFR

„Rusia a răspuns la toate ofertele de pace cu mai multă agresiune și mai multe bombe. Ucraina are nevoie de pace de lungă durată, nu o pace dictată și impusă de Rusia, pentru că o asemenea pace va fi doar despre cedări în fața Rusiei și va fi doar o scurtă pauză pentru ca Putin să își planifice următorul atac. Următoarea țintă a lui Putin am putea fi noi, ai putea fi dumneavoastră”, a spus ministra federală. 

De asemenea, Annalena Baerbock a vorbit despre interferența Rusiei în alegerile din Republica Moldova, prin cumpărarea de voturi, dar și despre știrile false care afectează democrația din țara noastră.

„Noi vom continua să susținem Moldova în fața agresiunii din partea Rusiei, prin  susținerea Ucrainei cu asistență umanitară, asistență cu arme și asistență din aspecte medicale. Susținem libertatea Moldovei și libertatea Ucrainei”, a conchis ministra.

Și Franța și-a confirmat susținerea pentru Republica Moldova în „contextul geopolitic dificil”. 

„Vom continua să sprijinim Rep. Moldova pentru a stimula economia, infrastructura, vom ajuta Moldova să continue pe aceeași cale și să devină un stat european. Susținerea va fi pe termen lung, vor fi luate măsuri pe domenii prioritare, Agenția Franceză a început dezvoltarea sectorului energetic. În acest sens vor fi alocate circa 25 de milioane de euro pentru asistenta din partea Băncii Mondiala si UE ce va permite Republicii Moldova să dezvolte sistemul energetic, pentru a nu permite șantajul energetic care încă mai poate avea loc”, a spus ministrul de Externe al Franței, Stéphane Séjourné, în cadrul conferinței. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter