Social

Andrei Chistol: În Republica Moldova turismul medical are un potențial extrem de mare

post-img
Medic
Sursa foto: TVR

Turismul medical are un potențial enorm în Republica Moldova, este o piață în continuă dezvoltare, iar miza autorităților este să promoveze acest domeniu. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Parteneriatul moldo-român în domeniul turismului, strategii comune de dezvoltare”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit secretarului de stat, Guvernul, împreună cu reprezentanții Asociației de Turism Medical, își propun să crească nivelul de promovare a turismului medical și să ofere servicii suplimentare pentru a avea recunoaștere internațională și un flux sporit de turiști.

Secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, spune că turismul medical este unul dintre cele mai dezvoltate sectoare ale turismului autohton. Mii de străini vin anual în Republica Moldova pentru servicii stomatologice, servicii de fertilizare în vitro sau chirurgie plastică. Andrei Chistol spune că Republica Moldova este deja cunoscută în regiune pentru serviciile medicale de înaltă calitate la prețuri rezonabile.

„În proiectul de dezvoltare a turismului noi am inclus printre domeniile care au un potențial mare de dezvoltare și de atragere a unui flux mai mare de turiști, și turismul medical. Pe acest domeniu vedem o tendință foarte bună la nivel național. Avem un potențial mare. Există o piață care este în dezvoltare. Avem servicii medicale competitive. Avem medici și clinici care oferă servicii la nivel internațional. Un lucru valabil pentru toate formele de turism pe care le avem în Republica Moldova vizează standardele internaționale. Avem un acord semnat cu Consiliul Global pentru Turism Sustenabil și dorința noastră este de a ne adapta unor standarde care să ne garanteze un flux de turiști și o recunoaștere mai mare. Dacă nu vom investi în standarde și în recunoaștere internațională, turiștii străini vor avea reticențe să vină în Republica Moldova”, a spus secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.

Andrei Chistol spune că scopul autorităților este să promoveze la nivel internațional turismul din Republica Moldova. În acest sens, agenții economici sunt susținuți să participe la expozițiile internaționale pentru a-și promova destinațiile și ofertele turistice.

„Trebuie să lucrăm cu toți agenții economici care prestează servicii în domeniul turismului medical și să pregătim pachetele, ofertele, pentru turiștii străini. Prin activitățile Oficiului Național al Turismului din acest an și de anul trecut noi am asigurat participarea la un număr impunător de expoziții internaționale unde Asociația Turismului Medical a fost prezentă, și-a prezentat oferta turistică. Am fost la Berlin, Viena, București, Milano, Madrid. Pe partea de promovare și marketing noi vom continua să investim. Dar lucrul cel mai important este ca în Republica Moldova să pregătim ofertele pentru viitoarele expoziții și campanii de promovare”, a mai spus Andrei Chistol.

Secretarul de stat al Ministerului Culturii spune că deopotrivă cu turismul medical statul își propune să dezvolte și turismul balnear. În acest sens este examinată posibilitatea investițiilor în sanatoriile din Republica Moldova pentru a oferi turiștilor servicii de tratament și recreere.

„Chiar dacă pe un anumit sector suntem competitivi, ca abordare regională, pentru a atrage un flux mai mare de turiști este important să avem o viziune comună și unele servicii să devină complementare. România este cunoscută pentru serviciile balneo. Noi suntem competitivi pe anumite servicii private de stomatologie, reproducere. Dar și noi trebuie să investim mai mult la nivelul serviciilor balneo. Aici e nevoie de investiții mari ca să aducem sanatoriile, destinațiile pe care le avem, la anumite standarde internaționale ca ele să fie bine cunoscute, să ofere tratamente unice”, a explicat secretarul de stat, Andrei Chistol.

Dezbaterea publică „Parteneriatul moldo-român în domeniul turismului, strategii comune de dezvoltare” este ediția a șaptea din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter