Extern

Protest masiv la Tel Aviv. Mii de oameni au cerut recuperarea ostaticilor din Gaza, demisia premierului şi organizarea de noi alegeri

post-img
protest
Sursa foto: Profimedia Images

Mii de oameni au cerut în stradă, sâmbătă seara, recuperarea ostaticilor, demisia premierului israelian Benjamin Netanyahu și organizarea de noi alegeri. Au avut loc ciocniri între poliţie şi protestatari, iar şapte persoane au fost arestate, scrie The Guardian, potrivit tvrinfo.ro.

floare carpet

Ciocniri între poliția israeliană și protestatari au izbucnit la Tel Aviv, după ce mii de oameni s-au adunat pentru a manifesta împotriva guvernului și pentru a cere ca acesta să aducă înapoi ostaticii deținuți de Hamas în Gaza.

Între timp, patru ambarcaţiuni ale armatei americane folosite pentru debarcaderul temporar destinat ajutoarelor pentru Gaza au eşuat, sâmbătă dimineaţa, din cauza „mării agitate”, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom).

Unii protestatari din Tel Aviv purtau fotografii ale femeilor soldat care au apărut într-o înregistrare video la începutul săptămânii, şi în care erau arătate la scurt timp după ce au fost răpite în 7 octombrie. Unii au țineau bannere pe care scria „Opriți războiul” și „Ajutor!” Ei au cerut guvernului să ajungă la un acord pentru eliberarea zecilor de ostatici aflați încă în captivitate.

Manifestanții au cerut, de asemenea, demisia premierului israelian Benjamin Netanyahu și noi alegeri.

„Am văzut cu toții videoclipul, nu puteam sta acasă după ce guvernul i-a abandonat pe toți acești oameni”, a declarat Hilit Sagi, din grupul Femeile protestează pentru întoarcerea tuturor ostaticilor.

floare carpet

Șapte persoane au fost arestate la protestul de sâmbătă și cel puțin o persoană a fost rănită, a relatat ziarul israelian Haaretz.

Proteste au avut loc și în alte părți ale țării, inclusiv în orașul portuar Haifa, scrie ziarul.

Nemulţumirea a crescut în rândul israelienilor din cauza modului în care Netanyahu a gestionat războiul împotriva Hamas după atacul care a ucis aproximativ 1.200 de persoane și a luat ostatici alți 250. Israelul spune că aproximativ 100 de ostatici sunt încă reținuți în Gaza, împreună cu cadavrele altor aproximativ 30 de persoane.

Aproximativ 36.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății, mulți dintre ei fiind femei și copii. Se crede că alte mii de oameni sunt îngropați sub dărâmăturile clădirilor distruse, iar zeci de mii au fost răniți.

„Practic, ei nu fac suficient pentru ca ostaticii să se întoarcă, fie cu forța militară, fie cu [un] acord. Nu se face nimic”, a declarat Snir Dahan, unchiul ostaticului Carmel Gat, aflat încă în captivitate în Gaza.

La începutul săptămânii, trupurile a trei ostatici au fost recuperate din Gaza, a anunțat vineri armata israeliană. Armata a precizat că aceștia au fost uciși în ziua atacului, iar trupurile lor au fost duse în Gaza. Anunțul a fost făcut la mai puțin de o săptămână după ce armata a declarat că a găsit corpurile altor trei ostatici israelieni uciși pe 7 octombrie.

Aproximativ jumătate din cei 250 de ostatici luați de Hamas și de alți militanți au fost eliberați, majoritatea în cadrul unor schimburi cu prizonieri palestinieni reținuți de Israel în timpul unei încetări a focului de o săptămână, în noiembrie.

Guvernul lui Netanyahu s-a confruntat cu presiuni tot mai mari, atât în țară, cât și în străinătate, pentru a opri războiul și a permite intrarea ajutorului umanitar în enclava în care trăiesc 2,3 milioane de palestinieni, dintre care aproape 80% au fost strămutați.

Săptămâna aceasta, trei țări europene au anunțat că vor recunoaște statul palestinian, iar procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a cerut mandate de arestare pentru liderii israelieni, precum și pentru oficiali Hamas.

Vineri, Curtea Internațională de Justiție a ordonat Israelului să pună capăt ofensivei sale militare în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza și să deschidă punctul de trecere a frontierei din apropiere pentru ajutorul umanitar esențial. De asemenea, instanța supremă a ONU a declarat că Israelul trebuie să le permită accesul în Gaza anchetatorilor care investighează crime de război.

Cu toate acestea, judecătorii nu au ordonat o încetare totală a focului pe întregul teritoriu palestinian și este puțin probabil ca Israelul să se conformeze hotărârii instanței – sâmbătă a continuat să bombardeze Rafah, iar medicii palestinieni au declarat că 45 de persoane, inclusiv femei și copii, au fost ucise în ultimele 24 de ore în urma atacurilor israeliene pe întreg teritoriul, inclusiv femei și copii.

Africa de Sud acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor în timpul războiului din Gaza, ceea ce Israelul neagă vehement.

Un bărbat, Abu Mohammad, a declarat că se adăpostise împreună cu familia sa la o școală din suburbia Saftawi din orașul Gaza, alături de alte familii, când o rachetă israeliană a lovit curtea, în fața unei săli de clasă unde femeile pregăteau pâine.

„Stăteam liniștiți, apoi s-a auzit bum, o rachetă de la o dronă controlată, sau o dronă obișnuită, dar care a făcut pagube masive”, a declarat el pentru Reuters. El a spus că mai multe persoane au fost ucise, adăugând: „Nici măcar școlile nu mai sunt sigure”.

Armata israeliană a declarat că analizează faptele.

În ultimele două săptămâni, peste un milion de palestinieni au fugit din Rafah, în timp ce forțele israeliene au intrat mai adânc în oraș. Preluarea de către Israel, luna aceasta, a punctului de trecere a frontierei Rafah, un punct de tranzit cheie pentru combustibil și provizii pentru Gaza, a contribuit la aducerea operațiunilor de ajutorare aproape de colaps, spun ONU și grupurile de ajutorare.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter