Actualitate

„Ziua românilor de pretutindeni”, la TVR. Programe speciale pe 26 mai

post-img
imagine simbol
Sursa foto: Zoran Kompar

Televiziunea Română urează La Mulţi Ani, românilor de pretutindeni şi marchează ziua lor, „Ziua Românilor de Pretutindeni”, duminică, 26 mai, prin programe speciale la TVR Internaţional.

floare carpet

Cel mai important program, difuzat în prime-time, aduce în prim-plan Festivalul ”Aici-Acolo”, aflat la cea de-a VII-a ediţie.  


Peste 500 de români  din diaspora și din comunitățile istorice, din 34 de state au fost invitaţi la Bucureşti pentru a participa la manifestarea organizată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, eveniment care se bucură de  Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. 


Echipele de jurnalişti ai Televiziunii publice au fost în mijlocul românilor de pretutindeni, atât la Catedrala Patriarhală, unde a avut loc deschiderea seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni - Festivalul Aici – Acolo”, cât şi la Muzeul Național al Țăranului Român,  la Palatul Parlamentului, la Ateneul Român şi la Opera Naţională Română din Bucureşti. 

floare carpet


Printre cele mai importante  proiecte discutate, s-a aflat şi înfiinţarea Centrelor Comunitare, un deziderat împlinit al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. O altă ediţie specială difuzată de Ziua Românilor de Pretutindeni este sub genericul ”Prezenţe româneşti în Serbia”, care aduce în atenţie trei profesoare de origine română din Provincia Autonomă Voivodina. Clasele lor au din ce în ce mai puțini copii pentru că tot mai multe familii pleacă la muncă în străinătate. Și numărul profesorilor de etnie română este din ce în ce mai mic. Dascălii rămași predau și la câte trei sau patru școli.  Ei vorbesc despre frumusețea meseriei lor, dar și despre problemele învățământului în limba maternă în școlile generale cu predare în limba română din Banatul sârbesc.  


Studenții români care studiază în țară sau în străinătate sunt şi ei parte a programelor speciale de duminică, 26 mai, la TVR Internaţional. Premiaţi pentru excelență academică, dar și pentru implicare în voluntariat și prezervarea identității românești, îşi spun poveştile cu ocazia Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate.  


„La pas prin ţară”, programul  realizat de  TVR Moldova le propune telespectatorilor români din lumea largă  o călătorie prin România și Republica Moldova pentru a descoperi obiectivele şi traseele care merită vizitate, tradiția, gastronomia și cultura locului, zonele montane din România, cramele din Basarabia, locații  care merită promovate. 


Ziua românilor de pretutideni la TVR Internaţional se va încheia cu un dar muzical: ”Concert Paula Seling”.  Artista este prima interpretă din România care a susținut un concert aniversar la Chișinău, la Palatul Național „Nicolae Sulac”,  marcând spectaculos cei 25 de ani de carieră. O acompaniază orchestra „Lăutarii” – condusă și dirijată de Nicolae Botgros și ”Angry Band” - dirijor Valentin Schirca. Invitați Monica Anghel, Marcel Pavel, AMI (Andreea Moldovan), Ionuț Fulea, Brio Sonores, Pasha Parfeni, Vladimir Fotescu și Ion Paladi.  La Mulţi Ani, români de pretutindeni!

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter