ACTUALITATE

România, îngrijorată de deciziile nedemocratice şi netransparente adoptate ieri de coaliţia PSRM-Şor

post-img

Ministerul Afacerilor Externe al României a venit cu poziţie faţă de cele întâmplate ieri în R. Moldova. MAE constată că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaţionali ai Republicii Moldova, inclusiv România, coaliţia parlamentară formată din PSRM şi Platforma “Pentru Moldova”, care include Partidul Şor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea Republicii Moldova, stabilitatea financiară şi credibilitatea sa internaţională.

În calitate de principal partener al Republicii Moldova, România reiterează îngrijorarea cu privire la deciziile nedemocratice şi netransparente adoptate la 16 decembrie 2020 de această coaliţie parlamentară, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ţine cont de principiile statului de drept, se spune în comunicatul MAE.

România a luat notă de faptul ca există contestări puternice ale societăţii civile din Republica Moldova în raport cu aceste legi, fiind pusă în discuţie constituţionalitatea lor. Această situaţie, cumulată cu lipsa de transparenţă şi ignorarea avizelor din partea instituţiilor specializate, indică faptul că procesul legislativ menţionat nu este de natură să servească intereselor legitime ale cetăţenilor.

România consideră că R. Moldova are nevoie de relaţii de cooperare corecte şi eficiente cu instituţiile financiare internaţionale, cu UE şi cu statele vecine, bazate pe respect reciproc şi predictibilitate, pentru ca astfel să poată asigura prosperitatea tuturor cetăţenilor săi. Adoptarea de o asemenea manieră a unor legi precum cea privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, legea bugetului de stat, modificarea şi completarea Codului serviciilor media audiovizuale sau abrogarea "legii miliardului" nu contribuie la acest deziderat.

Amintim că ieri, PSRM şi platforma Pentru Moldova, din care fac parte şi deputaţii Partidului Şor, au introdus pe ordinea de zi şi au adoptat, în mare grabă, fără a fi dezbătut vreun amendament, politicile bugetare  pentru 2021. Opoziţia a părăsit plenul Parlamentului încă de la începutul şedinţei, în semn de protest cu proiectele „departe de interesul societăţii”, incluse pe ordinea de zi, dar şi pentru faptul că multe din proiecte nu aveau avizele necesare. Proiectele bugetare au fost votate aproape de miezul nopţii, deşi opoziţia a primit asigurări că acestea se vor discuta în cadrul unei alte şedinţe de Parlament. 

De asemenea, PSRM şi Pentru Moldova au votata pentru abrogarea „legii miliardului”, poriectul privind statutul limbii ruse, proiectul privind UTA Găgăuzia şi altele.