ACTUALITATE

Republica Moldova marchează astăzi, împreună alte state ale lumii, Ziua mondială fără telefon mobil

Republica Moldova marchează astăzi împreună cu alte state ale lumii, ziua mondială fără telefon mobil. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Reglementare în Comunicaţii Electornice spun că în Republica Moldova, în ultima perioadă, se înregistrează o uşoară scădere a numărului utilizatorilor de telefonie mobilă. În acelaşti timp, psihologii trag un semnal de alarmă şi vorbesc despre dependenţa şi tulburările provocate de utilizarea excesivă a telefonului mobil.

Anual, pe data de 6 februarie este marcată ziua mondială fără telefon mobil, o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso. În această zi oamenii sunt încurajaţi să stea cât mai departe de telefonul mobil, să evadeze din lumea virtuală şi să se bucure de beneficiile vieţii reale. Psihologii spun că utilizarea în exces a telefoanelor mobile afectează sistemul nervos. 

INGA RUSU, psiholog: "Unele persoane pot dezvolta o uşoară tulburare obsesiv-consulsivă, când telefonul devine atât de important încât ai senzaţia că a venit un mesaj, că ai auzit sunetul telefonului, este la nivel de obsesie uşoară". 

În plus, psihologii recomandă evitarea utilizării telefonului mobil la ore târzii. 

INGA RUSU, psiholog: "Ochiul percepe informaţia şi în momentul în care vede lumină, în creierul nostru ajunge ideea că este zi şi noi trebuie să fim activi, o altă tulburare pe care o putem avea, poate nu chiar la nivel de patologie, dar este faptul că activismul creieirului se ridică foarte mult, atunci putem avea insomnia sau o doză de spres pe care nu o putem gestiona". 

Potrivit Agenţiei Naţionale de Reglementare în Comunicaţii Electronice, în prezent în Republica Moldova, sunt peste 4 milioane de utilizatori de telefonie mobilă, adică mai mult decât numărul total al populaţiei. Ceea ce înseamnă că mulţi cetăţeni folosesc două sau mai multe telefoane mobile. Totuşi, cifra este mai mică, faţă de anul 2017, atunci când în Republica Moldova au fost înregistraţi cei mai mulţi utilizatori de telefonie mobilă. 

VICTOR MURADU, reprezentant ANRCETI: "Se atestă o mică scădere în comparaţie cu perioada precedentă a anului trecut, vorbim de cca 8%, în jurul la 300 de mii de utilizatori. Dar este un trend absolut normal, chiar global aş spune". 

Potrivit specialiştilor în domeniu, în Republica Moldova, sunt în continuare destul de populare telefoanele fixe, cu fir. Totusi, faţă de ceilalaţi ani, şi numărul utilizatorilor de telefonie fixă este în scădere. 

VICTOR MURADU, reprezentant ANRCETI: "Atestăm tot o scădere, la finele trimestrului 3 a anului 2020 am avut în jur de un milion de utilizatori, cee ace înseamnă o scădere în jude 3% faţă de perioada similară a anului trecut". 

Data de 6 februarie a devenit ziua mondială fără telefon mobil începând cu anul 2012. Atunci în Franţa reţeaua de telefonie mobilă nu a funcţionat timp de 12 ore, creând un haos general la Paris.