Romania La Zi

Toţi pacienţii din două spitale din Bucureşti, externaţi de urgenţă. Acolo vor fi trataţi doar bolnavi de COVID-19

post-img

Situaţia devine disperată în spitalele din Bucureşti, după avalanşa de infectări adusă de valul 4 al pandemiei. Toţi pacienţii de la spitalele "Malaxa" şi "Sfântul Ioan" vor fi externaţi joi, pentru a face loc bolnavilor de coronavirus.

La "Sfântul Ioan" au început externările încă de miercuri. Au fost deja externaţi 37, în zona verde mai sunt 162, care urmează fie să fie externaţi, fie să fie transferaţi în alte spitale în funcţie de decizia medicului care le urmăreşte starea de sănătate.

Cei mai mulţi sunt pacienţi de la Secţia de Chirurgie. Din Maternitatea Bucur, care ţine tot de "Sfântul Ioan", au fost deja externate şase paciente. Acolo mai sunt 55 de paciente. Cele care urmează să nască vor fi transferate în alte maternităţi care sunt non-Covid.

În prezent, Spitalul "Sfântul Ioan" e spital mixt, acolo fiind tratate şi cazuri de Covid, şi cazuri non-Covid. Acum, la "Sfântul Ioan" sunt 56 de paturi in secţiile Covid, iar la Maternitatea Bucur sunt 13. Acolo sunt acum cinci paciente care au Covid – unele sunt însărcinate, iar altele au născut.

Maternitatea Bucur s-a închis din nou de astăzi pentru pacientele non-Covid. Asta după ce a funcţionat doar trei luni în regim mixt. Un medic de la maternitate a declarat pentru news.ro că împreună cu colegii a văzut o înştiinţare în care scrie clar că la Maternitatea Bucur nu mai pot fi aduse urgenţele non-Covid. Practic, nu va mai avea loc aici nicio naştere şi nicio intervenţie chirurgicală non-Covid.

Medicul spune că mulţi au în evidenţă gravide care trebuie să nască în următoarele 7-10 zile şi că acestea sunt nevoite acum să caute alţi medici care să le ia în evidenţă şi implicit altă unitate sanitară unde să nască.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat marţi că spitalele Malaxa şi Sf. Ioan, vor deveni în această săptămână spitale exclusiv pentru pacienţi Covid. La alte unităţi sanitare din Capitală va fi mărit numărul de paturi pentru pacienţii COVID, inclusiv prin montarea de unităţi mobile ATI.  

"Ieri am operaţionalizat unitatea mobilă ATI la Spitalul Marius Nasta - opt paturi. Suntem în curs de operaţionalizare cu 50 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, 26 de paturi la Spitalul Cantacuzino şi 18 paturi la Spitalul Colţea, ceea ce se va întâmpla azi-mâine şi va degreva partea de sistem unde e necesar paturi cu oxigen. 

De asemenea, ieri am avut o discuţie şi săptămâna aceasta vom operaţionaliza două spitale care vor fi trecute pe spitalizare exclusiv COVID: Spitalul Malaxa, care are 100 de paturi, din care nouă paturi sunt de ATI şi 40 de paturi cu oxigen, respectiv Spitalul Sf. Ioan, cu 200 de paturi, din care 15 paturi ATI. La acest spital mai mult ca sigur vom operaţionaliza încă o unitate mobilă ATI cu 8-10 paturi. 

Deci în această săptămână, pe Bucureşti vom creşte numărul de paturi ATI la aceste două spitale cu 34 de paturi, iar la oxigen cu mai multe", a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.