POLITIC

Deputatul socialist Radu Mudreac a rămas fără imunitate parlamentară la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu

Deputatul socialist Radu Mudreac a rămas fără imunitate parlamentară la solicitarea procurorul general interimar, Dumitru Robu. Deputatul este vizat într-un dosar de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011-2015, Radu Mudreac ar fi încheiat contracte fictive de împrumuturi cu diferite persoane, bani care au fost investiţi într-un imobil. Deputatul se declară nevinovat şi chiar i s-a făcut rău când a aflat că riscă să ajungă la închisoare.

Anchetatorii spun că suma totală a tranzacţiilor fictive ar fi fost de peste 8 milioane de lei. Ei s-au autosesizat în urma unei notificări a Autorităţii Naţionale de Integritate. Faptele s-au produs în perioada când Mudreac nu era deputat.

DUMITRU ROBU procuror general interimar: "Este vorba de 2 perioade. Suma de 3,5 milioane de lei şi a doua perioada 4,9 milioane. contractele erau în suma de aproximativ 400, 500 mii. În urma acţiunilor, s-a constatat că persoanele nu au avut aşa sume şi nu aveau de unde acorda astfel de împrumuturi."

Socialiştii i-au sărit în apărare, iar deputaţii majorităţii au cerut mai multe detalii din dosar. Dezbaterile au durat mai bine de trei ore.

VASILE BOLEA deputat BCS: "Vă bazaţi doar pe declaraţiile unor persoane care pot fi în unele circumstanţe pot fi manipulate sau aveţi şi alte dovezi?"

DUMITRU ROBU procuror general interimar: "Organele au acumulat suficiente probe înafara de declaraţiile persoanelor fizice confirmă că astfel de împrumuturi nu au acordat. Unele din persoane s-a depistat că la moment semnării contractelor nici nu se aflau pe teritoriul RM."

VLADIMIR VORONIN deputat BCS: "Prejudiciu statului nu s-o adus, de unde au luat el aceşti bani care i-a legiferat prin aceste contracte false? trebuie să ai bani ca să îi speli, dar dacă nu ai ce să ... iată azi e joia curată şi ne ţineţi voi aici cu chestiile astea."

DUMITRU ROBU procuror general interimar: "Banii în cauză sunt iliciţi, ilegali care ca să le dea aspect legal, au fost încheiate contracte fictive precum că a împrumutat suma de bani şi a fost învestit. Este bănuiala rezonabilă că dumnealui în perioada 2011, 2014, 2015 nu putea avea suma legal."

ANA CALINICI deputat PAS: "Au fost returnaţi banii de domnul deputat? Nu."

RADU MARIAN deputat PAS: "Dacă puteţi explica de ce anume acum veniţi în parlament şi nu mai devreme?"

DUMITRU ROBU procuror general interimar: "Folosindu-se de statul de deputat prin intermediul complicilor întreprinde măsuri de a nimici probele."

Radu Mudreac susţine că a muncit cinstit în perioada 2011-2015 când era administratorul unei companii.

RADU MUDREAC deputat BCS: "În 2011, când începi să investeşti în ţara asta, nu vrei să fugi din ţară, vrei să creezi locuri de muncă. ce facem, apelezi, găseşti surse, te rog. Aşa era perioada 2011, 2012. Am apelat şi eu la cunoştinţe, la rude. Este vreo plângere de la cineva? Nu. Este vreun prejudiciu adus statului? Nu. Anual se achită impozite 1 milion? Da."

Mai mult, deputatul blocului comuniştilor şi socialiştilor susţine că ancheta este de fapt o răfuială politică pentru că este membru în comisia de ancheta privind exploatarea Carierei Micăuţi.

RADU MUDREAC deputat BCS: "Cine stă în spatele la toată chestia asta? A cui cariera? A lui Nichiforciuc şi Andronache."

Deputatul Radu Mudreac a părăsit sala de şedinţă  motivând că este bolnav. La Parlament a venit şi o ambulanţă pentru a-i acorda ajutor medical.

"Omul are o operaţie chirurgicală. Este programată a 3-a operaţie la inimă. Dacă se întâmplă ceva, domnilor procurori"

"Supun votului . Ruşine. 56 de voturi."

Radu Mudreac este primul deputat din actuala legislatură căruia i s-a ridicat imunitatea parlamentară. În fostul Parlament, procurorul general a venit de nenumărate ori cu solicitări pentru a ridica imunitatea unor deputaţi, în special, celor din Partidul Şor şi Partidul Democrat.