JUSTIŢIE

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, riscă să fie sancţionat disciplinar din cauza declaraţiilor făcute pentru presă

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, riscă să fie sancţionat disciplinar, din cauza declaraţiilor făcute pentru presă. Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs demersului procurorului general interimar, Dumitru Robu, care consideră că Stoianoglo, prin acţiunile sale, a denigrat imaginea procuraturii.

Totul a pornit de la o declaraţie de pe 10 februarie, pe care Alexandr Stoianoglo a întitulat-o "Dreptul la replică".  El a scris că dosarele penale pentru îmbogăţire ilicită deschise împotriva a cinci foşti deputaţi nu vor avea o finalitate, iar  acţiunile procurorilor sunt o imitaţie a luptei împotriva corupţiei. În opinia procurorului general interimar,  au fost încălcate prevederile Legii cu privire la procuratură, dar şi cele ale Codului de etică şi conduită a procurorului.

DUMITRU ROBU, procuror general interimar: „Procurorul este obligat să respecte regulile deontologice şi să se abţină de la fapte care ar discredita imaginea procuraturii sau ar afecta prestigiul profesiei de procuror. Consider că s-a afectat imaginea instituţiei procuraturii şi nemijlocit activitatea de investigare a cauzelor penale privind faptul de îmbogăţire ilicită a ex-deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova.”

Membrii Consiliul Superior al Procurorilor au susţinut iniţierea procedurii disciplinare în privinţa procurorului general suspendat.

ANGELA MOTUZOC, preşedinte, Consiliul Superior al Procurorilor: „Având în vedere că patru membri ai CSP şi-au exprimat intenţia de iniţierea procedurii disciplinare în privinţa procurorului general, Alexandr Stoinaglo suspendat din funcţie se acordă termen pentru procedurile aferente.”

Alexandr Stoianoglo a fost reţinut la începutul lunii octombrie anul trecut şi este învinuit de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declaraţii şi exces de putere. Stoinaglo se află sub control judiciar şi nu are dreptul de a face declaraţii pentru presă sau de a acorda interviuri.