Europa Azi

Comisia Europeană a încheiat negocierile cu partenerii din Balcanii de Vest şi Turcia pentru asocierea la Orizont Europa

post-img

Comisia Europeană şi partenerii săi din Balcanii de Vest şi Turcia au încheiat negocierile pentru asocierea acestora la programul Orizont Europa, a anunţat instituţia, marţi, 28 septembrie, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Procesul de oficializare a acordurilor este în curs de desfăşurare, iar acordurile de asociere urmează să fie semnate înainte de sfârşitul anului 2021, notează sursa citată.

Asocierea la Programul-cadru al UE pentru cercetare şi inovare este cea mai apropiată formă de cooperare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei. Ea s-a dovedit şi va continua să fie esenţială pentru o cooperare armonioasă în domeniul cercetării şi inovării şi pentru finanţarea de proiecte comune de inovare cu partenerii din regiune, permiţând accesul reciproc la excelenţă, inovare şi resurse de cercetare.

Amintim că alte două state non-UE, Islanda şi Norvegia, s-au asociat în mod oficial la Orizont Europa, permiţând entităţilor din aceste două ţări să participe la programul european de cercetare şi inovare în valoare de 95,5 miliarde de euro, în aceleaşi condiţii ca şi entităţile din statele membre ale UE.

Orizont Europa, programul UE de cercetare şi inovare 2021-2027, este unul dintre principalele instrumente de punere în aplicare a strategiei europene de cooperare internaţională: Abordarea globală a Europei în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul cercetării şi inovării. Programul este deschis cercetătorilor şi inovatorilor din întreaga lume, care sunt încurajaţi să colaboreze cu partenerii din UE pentru a pregăti propuneri.

Negocierile sunt în curs de desfăşurare cu multe alte ţări din afara UE care şi-au exprimat interesul de a se asocia la Orizont Europa, iar alte anunţuri vor fi făcute în săptămânile următoare.