Covid 19

Numărul cazurilor de COVID devine îngrijorător, iar autorităţile R. Moldova au anunţat că se pregătesc să facă faţă unui nou val al pandemiei

Autorităţile Republicii Moldova au anunţat că se pregătesc să facă faţă unui nou val al pandemiei, iar în spitalele din Chişinău se redeschid secţiile pentru pacienţii infectaţi cu Covid. Numărul cazurilor creşte simţitor, ieri fiind înregistrate peste 1400 de îmbolnăviri cauzate de răspândirea noilor tulpini ale coronvirusului.

Numărul cazurilor de covid creşte de la o zi la alta în Republica Moldova. Ieri au fost raportate 1420 de infectări – în creştere cu aproape 300 de îmbolnăviri înregistrate cu o zi mai devreme. Autorităţile avertizează că în următoarele săptămâni numărul infecătrilor se va dubla din cauza răspândirii tulpinii Omicron.

BORIS GÎLCĂ şef, Direcţia Sănătate: „Într-adevăr se adeveresc aceste prognoze că în următoarele 7 zile, următoarea săptămână doar în municipiul Chişinău vom avea circa 1000, 1200 de cazuri depistate zilnic.”

Şeful Direcţiei Sănătate, Boris Gîlcă a anunţat că în spitalele din Chişinău se redeschid treptat secţiile pentru pacienţii bolnavi de covid.

BORIS GÎLCĂ şef, Direcţia Sănătate: „Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail cu 300 de paturi care e operaţional, avem maternitatea municipală nr 2, care e maternitate republicană, acolo sunt internate pacientele infectate cu Covid. Avem spitalul clinic municipal, boli contagioase unde  se internează copii, şi aici avem o problemă pentru că acest val nou  va afecta cel mai mult copii, noi astăzi la acest spital practic nu mai avem paturi libere.”

Republica Moldova se confruntă cu al cincilea val al pandemiei de COVID-19, iar autorităţile atrag atenţia că în scurt timp, numărul infectărilor ar putea ajunge şi la patru mii de cazuri pe zi. Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică urmează să decidă în această săptămână dacă vor fi impuse noi măsuri sanitare. În prezent, rata de vaccinare în Republica Moldova este de 30 la sută, iar autorităţile îndeamnă oamenii să se vaccineze pentru a se proteja şi a uşura munca medicilor.